Dukljani posjetili svetilište u Vikoforteu gdje se čuva spomen na kraljicu Italije

Posjeta je svojevrsna, kako tvrde, potvrda istorije, tradicije, i kulture Crne Gore koja je kroz svoje trajanje njegovala multikulutralizam i otvorenost prema svijetu.

29878 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Delegacije NVO za kulturu i sport „Dukljani“ posjetila je u nedjelju 6. novembra, na poziv Udruženja "Regina Elena", svetilište u Vikoforteu gdje se čuva spomen na kraljicu Italije, ređinu Jelenu di Savoia.

Dukljani
foto: Privatna arhiva

Riječ je o obilježavanju 70-godišnjice smrti crnogorske princeze koja je preminula u Monpeljeu, Francuskoj, u novembru 1952. godine.

Posjeta je svojevrsna, kako tvrde, potvrda istorije, tradicije, i kulture Crne Gore koja je kroz svoje trajanje njegovala multikulutralizam i otvorenost prema svijetu.

Događaju su prisustvovali predsjednik Vijeća kraljevskog senata Italije, prof. Aldo A Mola, sekretar Gianni Stefano Cuttica. Prisutnima se pročitalo i pismo princeze Marie Gabriele di Savoia, unuke kraljice Jelene, te i poruka predsjednika regije Pijemonte, Alberta Ćirija. Obratila se i ambasodarka Crne Gore u Italiji, Nj. E. Milena Šofranac Ljubojević, a ispred udruženja „Regina Elena“ su, između ostalih, bili prisutni predsjednica Danijela Đurđević, potpredsjednik prof. Norberto Cacciaglia, te sekretar dr Marta Mussini. U delegaciji crnogorske ambasade bili su i sekretar ambasadora Dejana Backović, te sekretar ministra Jelena Burzan.

"Crnoj Gori je, istorijski, što se potvrđuje i primjerom porodice Savoia, mjesto u svjetskoj zajednici, u Evropi, privrženoj vrijednostima kosmopolitske zajednice, vrijednostima suživota i saradnje. U tom nastojanju NVO 'Dukljani' nastaviće da baštini relacije sa Italijom kao dijelom mediteranske kulture kojoj i sami pripadamo, cijeneći njen značaj kao kolijevke Evrope, sa kojom nam je čast da dijelimo makar parče istorije", stoji u saopštenju.

Dukljani
foto: Privatna arhiva

Sa događaja su se mogle čuti poruke iskrenog prijateljstva, te i pozivi za dalji razvoj zajedničkog djelovanja na polju očuvanja kulturno-istorijske baštine, vođenog lučom koju su nam ostavili preci kao putokaz i primjer kako sinergetsko djelovanje može pomijerati civilizaciju unaprijed i biti pokretačka energija za razvoj društva.

Bonus video: