Pozorišni biser zagrebačkog „Exit” teatra

Predstava “Realisti” po humorističkom tekstu Jure Karasa i u režiji Matka Raguža biće izvedena u Nikšićkom pozorištu u 20 časova

2096 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aleksandra Saška Mutić
Foto: Aleksandra Saška Mutić

Predstava “Realisti” zagrebačkog “Exit” teatra, biće izvedena večeras na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20 časova, a u okviru druge festivalske večeri 18. Međunarodnog festivala glumca.

Zagebački “Exit” teatar je pozorišna kuća koja se već odomaćila na nikšićkom Festivalu gdje iz godine u godinu nastupa i osvaja nagrade. Ovoga puta predstaviće se kabaretskom predstavom koju je po humorističkom tekstu Jure Karasa režirao Matko Raguž. Riječ je o komadu koji je pozorišna kritika nazvala pozorišnim biserom, a koji je premijerno izveden u martu ove godine.

foto: Aleksandra Saška Mutić

Glumci Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović, uigranom scenskom sinergijom u britkoj parodiji savremenog trenutka, pokazuju da je pozorište, zapazili su to pozorišni kritičari, “i te kako relevantan medij, da je i te kako u dodiru s našom stvarnošću i da može biti i te kako zanimljivo savremenoj publici”. Sve je pažljivo uokvireno koreografijom koju potpisuje Ksenija Zec, dok je za scenu i svjetlo bio zadužen Matko Raguž.

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Aleksandra Saška Mutić

”Svijet srlja u propast, a ljudi u šoping centra. Rijaliti šou postaje stvarniji od vijesti. Tražimo poslove tamo gdje ih nema, a samo su smrt i kredit neizbježni. Nepodnošljiva lakoća površnosti dopušta nam misliti da možemo ostvarivati svoje snove bez imalo uloženog truda ili resursa bilo koje vrste. Diskriminacija, predrasude, neprilagođenost, narušeni raznovrsni međuljudski odnosi. ‘Realisti’ nam kroz smijeh govore o haotičnoj realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo u maniru kabarea kroz parodiju i muzičke komentare”, stoji u propratnom tekstu “Exit” teatra za pomenutu predstavu.

Hrvatski filmski i pozorišni kritičar i televizijski režiser, Tomislav Kurelec u svom osvrtu za portal Kazalište.hr istakao je da predstava nudi “satirički efektnu sliku naše današnjice”.

foto: Aleksandra Saška Mutić

”Ipak, i ta žestoka satira postojećeg stanja uklopljena je u niz scenskih atrakcija koje je Matko Raguž rediteljski izuzetno inventivno povezao s publikom, a glumci obogatili izvrsnim interpretacijama i to ne samo glumačkim, nego i pjevanjem, sviranjem raznih instrumenata, plesom i fizičkim teatrom (uz sugestivnu koreografiju Ksenije Zec), oduševivši gledaoce vrhunskom i vrlo originalnom savremenom kabaretskom predstavom koja ostvaruje značenjski kompleksnu i satirički efektnu sliku naše današnjice”, zapisao je Kurelec.

”Realisti” su za vrlo kratko vrijeme osvojili kako publiku širom regiona, tako i kolege, kritiku, ali i žirije niza festivala na kojima su igrali, pa im je već pripalo desetak nagrada. Večeras će u izvedbi uživati i nikšićka publika, a ulaznice po cijeni od pet eura mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta.

foto: Aleksandra Saška Mutić

Nakon predstave u foajeu pozorišta biće organizovan razgovor sa autorskom i glumačkom ekipom koji će voditi novinar Vanja Kovačević.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje organizuje Nikšićko pozorište pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore, a u okviru Nikšićke kulturne scene, realizuje se pod sloganom “Iznenadimo se poznatim”.

Bonus video: