„Tišina 03” najbolji rad nastao u Kotoru ove godine

Žiri je selektovao radove 16 umjetnika i izdvojio djelo Nedeljka Simanića kao najbolje i pohvalio rad Vasilije Jovanović

792 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Najbolji vizuelni rad nastao u Kotoru u 2022. godini, po izboru žirija 17. izložbe “Kotorski vizuelni umjetnici 2022”, je djelo “Tišina 03” koje je umjetnik Nedeljko Simanić radio kombinovanom tehnikom na platnu.

Žiri, koji su činile istoričarka umjetnosti predsjednica Gordana Franović i članice grafička dizajnerka Radmila Beća Radulović i akademska slikarka Dijana Lazović, odluku su donijele na sjedinici održanoj u ponedjeljak, u sklopu koje su selektovali i umjetnike koji će se predstaviti na predstojećoj izložbi “Kotorski vizuelni umjetnici 2022”.

”Nakon stručnog pregleda svih radova vizuelnih umjetnika, žiri je donio odluku da nagradu za najbolji vizuelni rad nastao u Kotoru u 2022. godini dodijeli Nedeljku Simaniću za rad ‘Tišina 03’, rađen kombinovanom tehnikom na platnu. Ovim radom je pokazao iskorak i novootkrivenu energiju u odnosu na prethodni likovni izražaj”, navodi se u obrazloženju.

Takođe, komisija je posebno pohvalila rad Vasilije Jovanović ”Galeb Dobrote”, izveden u tehnici Dobrotske čipke za izuzetan trud i njegovanje tradicije starih zanata.

Na tradicionalnoj izložbi će učestvovati 16 autora: Eleonora Apollonio, Nedeljko Simanić, Simon Vučković, Milodarka Milatović, Ružica Rebronja, Kristina Kusovac, Željka Jovićević, Lana Bokan, Petar Martinović, Milenko Premović, Daliborka Kordić, Dušica Ivetić, Bosiljka Bakočević, Dubravka Milivojević, Vasilija Jovanović i Milanka Mirković.

Bonus video: