Odlazak Mileta Grozdanića

"Duboko žalimo zbog smrti umjetnika koji je svojim djelom prkosio kategorizaciji... generacije umjetničkih stvaralaca Crne Gore mu duguju prve formativne korake i neizmjerno znanje koje je bezrezevno i sa posvećenošću dijelio i prenosio", navodi se u telegramu saučešća Ministrastva kulture i medija

6247 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija uputilo je telegram saučešća povodom smrti umjetnika i pedagoga Mileta Grozdanića.

"Duboko žalimo zbog smrti Mileta Grozdanića, umjetnika koji je svojim djelom prkosio kategorizaciji. Iako je majstorski vladao klasičnim postupcima grafičkog oblikovanja, suvereno se kretao zadatostima tehnoloških okvira i inovacija svog vremena, koristeći različite medijume, različitim likovnim disciplinama. Bio je nezamjenljiva ličnost u edukativnom sistemu bivše Jugoslavije, a generacije umjetničkih stvaralaca Crne Gore mu duguju prve formativne korake i neizmjerno znanje koje je bezrezevno i sa posvećenošću dijelio i prenosio", navodi se u telegramu.

Mile Grozdanić (1942) bio je diplomirani grafičar, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, likovni stvaralac s brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna. Od polovine šezdesetih godina prošlog vijeka grafički je oblikovao veliki broj knjiga, časopisa i kataloga.

Profesor dr Lazar Trifunović za njega je napisao: "Mile Grozdanić je završio Akademiju, ali je najviše naučio u životu i u štampariji, za regalom, u direktnom kontaktu s cinkom i olovom; to su njegovi univerziteti koje je prošao kao šegrt i kalfa, mirno, bez nervoze, pun povjerenja u život i ljude…"

Bonus video: