„Jovana Lukina” najbolja koreodrama na festivalu „Spik”

Studenti glume treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Jovana Brnović i Miloš Kašćelan, pod mentorstvom Anđelije Rondović, osvojili su Grand Prix nagradu

1337 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ucg.ac.me
Foto: Ucg.ac.me

Koreodrama “Jovana Lukina”, Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) sa Cetinja Univerziteta Crne Gore, osvojila je Grand prix za najbolju koreodramu na festivalu “SPIK” u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je FDU.

Inspirisana istoimenim filmom proslavljenog reditelja Živka Nikolića, pod mentorstvom Anđelije Rondović u izvedbi su bili studenti glume treće godine Jovana Brnović, Miloša Kašćelan uz tehničku podršku studenata pozorišne produkcije Ivana Bogićevića i Sretena Miloševića. Komad je izveden prvog takmičarskog dana u Centru za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću pokupivši ogromne ovacije i opšte oduševeljenje publike.

”Predstava ‘Jovana Lukina’ je dosljedno zaokružena cjelina koja preciznim i izražajnim koreografskim jezikom obrađuje jednu društveno relevantnu temu”, ističe se u obrazloženju.

Žiri koji je odlučivao pobjednika sačinjavala su tri člana: Ana Sofrenović, docent, predsjednica žirija i profesorica Fakulteta umjetnosti Kosovska Mitrovica, Dijana Milošević, redovni profesor Instituta za umetničku igru, Beograd, Dah Teatar i dr Nemanja Savković, docent, prof. FU Kosovska Mitrovica.

Drugo izdanje Festivala pokreta i koreodrame “SPIK” održano je od 3. do 6. novembra u Kosovskoj Mitrovici, a okupilo je jaku selekciju koreodrama. Pored Fakulteta dramskih umjetnosti - Cetinje, u takmičarskoj selekciji su bili i Fakultet dramskih umetnosti - Beograd, Akademija umetnosti Novi Sad, Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Akademija umjetnosti Banjaluka.

Festival je organizovao Fakultet umjetnosti u Kosovskoj Mitrovici, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na festivalu su studenti razmjenjivali iskustva i prakse što je i jedan od ciljeva “SPIK-a” koji je pokrenut sa idejom doprinosa pozorišnom životu na Kosovu i Metohiji i sa tendencijom da postane platforma za razvoj koreodrame, neverbalnog, plesnog i pantomimskog teatra.

Bonus video: