Duga umjetnička praksa Vlaste Delimar

Performans “Pravo na orgazam u šezdesetoj” crnogorska publika ima priliku da vidi sjutra u 18 časova, sat vremena prije otvaranja izložbe “40 godina ljubavi Vlaste Delimar”

2228 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna ahriva
Foto: Privatna ahriva

Umjesto večeras, kako je ranije najavljeno, izložba “40 godina art ljubavi Vlaste Delimar”, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih i postjugoslovenskih umjetnica performansa biće otvorena sjutra u Podgorici, u galeriji “Centar” Centra savremene umjetnosti (CSU) u 19 časova.

Sat vremena uoči otvaranja, od 18 časova, publika će biti u prilici da vidi poznati performans Vlaste Delimar “Pravo na orgazam u šezdesetoj”, nakon čega slijedi otvaranje postavke.

”Izložba kroz arhivske fotografije i video zapise publici predstavlja skoro pola vijeka dugu umjetničku praksu Vlaste Delimar, u kojoj umjetnica neumorno ponavlja gest preispitivanja i dekonstrukcije postavljenih društvenih normi i predrasuda, naglašavajući njihovu neusklađenost sa stvarnim potencijalom življenja, koji iste anesteziraju i opresuju”, navodi se u saopštenju CSU.

Vlasta Delimar je 2020. krenula u proslavu 40 godina samostalnog umjetničkog djelovanja, planirajući seriju izložbi u gradovima bivše Jugoslavije i to u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Podgorici i Skoplju. Njenu zamisao poremetila je i otežala pandemija kovid-19, pa se izložba u Podgorici sa zakašnjenjem pridružuje već realizovanim predstavljanjima u Zagrebu, Ljubljani i Skoplju tokom 2020. godine i Beogradu ove godine. Ova izložba je njeno četvrto predstavljanje u Crnoj Gori.

Delimar je rođena 1956. godine u Zagrebu i najznačajnija je hrvatska umjetnica performansa, beskompromisna u kritikama ideologija kojima se bavi u svojoj umjetničkoj karijeri započetoj kasnih 70-ih godina prošlog vijeka. Nagradu Sedam sekretara SKOJA dobila je 1986, a od 2005. do 2015. vodila je umjetničku organizaciju “Moja zemlja, Štaglinec” i međunarodni performans festival koji se održavao u Štaglincu kraj Koprivnice. Jedna je od ključnih figura koje su definisale savremeni performans kroz prizmu vlastitog tijela kao medija i sadržaja - ženskog, golog tijela koje i u današnjem društvu i dalje ne prestaje da bude predmet kontroverze.

”Istražujući u svom radu feminitet, muško-ženske odnose i stadijume životnog ciklusa, od mladosti i žudnje preko partnerstva i majčinstva sve do starenja, u javni prostor iznosi autobiografske narative koji propituju razgraničenja javnog i privatnog i normative politika identiteta”, navodi se u saopštenju.

Za sebe ističe da ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj partiji ili državi, kao i da se zalaže za ljudska prava, slobodu individue, poštovanje različitosti i ekološku svijest.

Bonus video: