Poezija liječi rane koje zadaje razum

U pljevaljskom Centru za kulturu promovisana knjiga Milenka Mira Šarca

3658 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Goran Malidžan
Sa promocije, Foto: Goran Malidžan

U svečanoj sali Centra za kulturu u Pljevljima organizovana je promocija knjige “Noć u kojoj se vratila Sanela”, poznatog pljevaljskog pjesnika i satiričara Milenka Mira Šarca.

Promociju knjige ogranizovali su zaposleni i učenici Srednje stručne škole u Pljevljima u okviru obilježavanja 121 godine postojanja ove obrazovne ustanove.

Govoreći o književnom djelu Šarca, direktor Srednje stručne škole profesor Bojan Strunjaš kazao je da je stvaralaštvo Šarca tematski raznovrsno u svim do sada objavljenim pjesničkim zbirkama.

”Milenko je ostvario potupno saglasje između svog života i stvaralaštva i cio svoj život je pretočio u pjesmu. I ne samo život, već i svijet u kome živi, sizifovski odrađujući posao prosvjetnog radnika vjerno služeći učenicima i poeziji”, rekao je Strunjaš.

Istakao je da se Šarac u pjesničkom smislu nije razvijao pod uticajem neke uticajne pjesničke škole, niti njegovu poeziju možemo tumačiti u tom kontekstu. Pjesnik Šarac nastaje kao samostalna pjesnička pojava koja ima svoju izrazitu i osobenu pjesničku poetiku koja se očituje u pet pjesničkih zbirki.

”Svaka od ovih zbirki predstavlja po jednu fazu u razvojnom uglu pjesničke poetike Milenka Šarca. Iako se književnoj publici predstavio relativno kasno zbirkom pomalo stidljivog naziva ‘Pozni otkosi’, iz nje se jasno moglo uvidjeti da su pjesme sabrane u njoj djelo zrelog pjesnika bogate pjesničke erudicije”, rekao je Strunjaš.

Zbirka pjesama “Noć u kojoj se vratila Sanela” objavljena je 2020. godine.

”Za njegovo pjesništvo ne možemo reći da je nastalo spontano i neočekivano. Iz njega kao pjesnika progovara ono arhetipsko, urođeno, naslijeđeno, tj. vjekovno taloženo iskustvo. Progovorilo je staro vrijeme i stara vjera predaka. On putem svoga pjesništva na čudesan način održava vezu sa drevnim vremenima i neumrlim dušama predaka. Ta nestvarna i nadstvarna simbioza prošlosti i sadašnjosti jedan je od glavnih postulata njegove pjesničke poetike”, istakao je Strunjaš.

Šarčev stih, dodao je on, je skladan i lagan i neprestano teži prožimanju i pojednostavljivanju, a stilski je jezgrovit.

Šarac zna da se u jednostavnosti krije savršenstvo. Zato u njegovoj poeziji nema ništa usiljeno”, rekao je Strunjaš.

Profesor Velibor Pupović je kazao da je potraga za istinom glavna tema Šarčeve zbirke pjesama “Noć u kojoj se vratila Sanela”.

”Riječ je o jednom od odnosnih motiva ove pjesničke zbirke. Jedan od postamenata na kojima počiva cjelokupno njeno značenje”, rekao je Pupović.

Pozdravljajući prisutne, Šarac je kazao da živimo u vremenu kada se poezija, književnost i umjetnost uopšte nalaze sve više na marginama javnog interesovanja i kada našom javnom scenom dominiraju neki drugi diskursi javnog govora.

”Kada kažem poezija, svakako mislim na ozbiljnu poeziju, ono što i jezički i estetski pripada književnosti i što je izraz kvalitetne umjetničke transpozicije, koju treba odvojiti od populističke literature i populističke poezije, koje na ovim prostorima ne manjka”, rekao je Šarac.

Kazao je da pripada onima koji smatraju da je poezija izraz dubokih intimnih fascinacija i psiholoških protivrječnosti.

”Što se mene tiče to su oni glasovi tišine, glasovi melanholije, to je poezija koju ja smatram autentičnom potrebom njenog autora. Istovremeno vjerujem u iscjeliteljsku i ljekovitu moć poezije koja ‘liječi rane kojre zadaje razum’”, istakao je Šarac.

Gost večeri bila je mlada pjesnikinja Marijana Kljajević.

Bonus video: