Vlaović nagradu "Živa" uručila Gradskom muzeju Virovitica

Današnji muzeji se nalaze pred posebnim izazovima, kako u odnosu na principe sprovođenja mjera zaštite i očuvanja pokretnog nasljeđa, tako i u iznalaženju efikasnijih modela za privlačenje nove publike i osmišljavanje adekvatne i prijemčive prezentacije kulturne baštine, istakla je ministarka kulture i medija

3188 pregleda 1 komentar(a)
Uručivanje nagrade, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Uručivanje nagrade, Foto: Ministarstvo kulture i medija

"Vrijeme u kojem živimo je bremenito izazovima za sve ono što drži na okupu kulturne i identitetske posebnosti jednog naroda", saopštila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

To je poručila na dodjeli nagrade Živa na Forumu slovenskih kultura u Brežicama u Sloveniji, tokom kojeg je nagradu Živa za najbolji muzej, uručila hrvatskom Gradskom muzeju Virovitica.

Vlaović ističe da je viši nivo saradnje obavezujuć, "u okviru porodice slovenskih naroda – između kultura istog jezičkog korjena, prepoznatljivih tradicija i sličnih istorijskih iskustava".

Adekvatan razvoj kulturnih politika podrazumijeva unaprijeđivanje kako normativnih tako i infrastrukturalnih uslova za muzejsku djelatnost, posebno zbog promjena izazvanih ubrzanim naučno-tehnološkim razvojem savremenog društva, ističe se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Forum se, kaže Vlaović, kao međunarodna fondacija pokazao kroz svoje višegodišnje postojanje i kao značajna platforma za upostavljanje kontakata i saradnje između institucija i organizacija slovenskih zemalja.

Crnogorska kulturna scena, je kroz projekte Fondacije, dobila priliku da na pravi način valorizuje svoja stvaralačka dostignuća, ali i uspostavi direktnu saradnju sa članicama Foruma, rekla je Vlaović.

Ističe da su muzeji u Crnoj Gori, više puta bili laureati priznanja u okviru dodjele nagrade Živa, što je značajan podstrijek za unaprijeđenje muzejske djelatnosti.

"Zato sa sigurnošću možemo reći da ćemo uložiti dodatne napore kako bi se uspješni modeli saradnje koje smo ostvarili u dosadašnjem periodu nastavili i u budućnosti", naglasila je Vlaović.

Vlaović smatra da pokretna kulturna baština dobija poseban značaj u kontekstu savremene muzejske prezentacije, koja u velikoj mjeri doprinosi podizanju svijesti o važnosti kulture za razvoj i očuvanje identiteta svih pojedinaca.

"Današnji muzeji se nalaze pred posebnim izazovima, kako u odnosu na principe sprovođenja mjera zaštite i očuvanja pokretnog nasljeđa, tako i u iznalaženju efikasnijih modela za privlačenje nove publike i osmišljavanje adekvatne i prijemčive prezentacije kulturne baštine", smatra Vlaović.

Ističe da je ova svečanost prilika, da se još jednom ukaže na značaj zaštite i očuvanja muzeja, ali i ulaganja u savremenu prezentaciju muzejskih kolekcija.

Detalj sa Foruma
Detalj sa Forumafoto: Ministarstvo kulture i medija

"Tako je nagrada Živa, kroz svoje višegodišnje postojanje, doprinijela ne samo valorizaciji i adekvatnoj prezentaciji pokrenog kulturnog nasljeđa slovenskih naroda, već je umnogmome uticala na poboljšanju uslova za obavljanje muzejske djelatnosti, cijeneći da su muzeji, dobitnici ovog značajnog priznanja, težili i uspijevali da dostignu visoke standarde savremene muzejske prezentacije", ocijenila je Vlaović.

Forum slovenskih kultura (FSK) je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine, s ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru država u kojima se govori slovenskim jezicima.

Forum danas okuplja trinaest članica: Bjelorusiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Crnu Goru, Hrvatsku, Poljsku, Rusku Federaciju, Sjevernu Makedoniju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Ukrajinu.

Cilj nagrade je promocija izvrsnosti u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine, kao i podrška uspješnoj praksi u oblasti materijalne kulturne baštine i unaprjeđenja razmjene znanja i iskustva.

Nagrada je uspostavljena 2012. godine, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: