Izložba fotografija „Zapitaj se“ u Evropskoj kući

"Fotografije treba jasno da poruče da ne želimo da ijedna žena više pati, ima modrice ili bude ubijena", kazala je autorka Nada Vojinović

2466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Izložba fotografija "Zapitaj se", posvećena borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, otvorena je sinoć u Evropskoj kući u Podgorici. Izložba je dio istoimene kampanje koju organizuju Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Evropska kuća, u saradnji sa NGO Attack, Udruženjem psihologa i Fudbalskim savezom Crne Gore.

"Fotografije su urađene tehnikom duple ekspozicije, pretapajući fotografije žena i slomljenih predmeta, čime se ukazuje da nasilnik osobu nad kojom vrši nasilje vidi kao objekat, a ne ljudsko biće. Fotografije prate i jake psihološke poruke, sa ciljem da posmatrača navedu da se zapita i preispita svoje stavove i ponašanja, koja mogu dovesti do nasilja, podržati ga ili opravdati", saopšteno je iz EU info centra.

Izložbu su otvorili ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, autorka fotografija Nada Vojinović i predstavnik Udruženja psihologa Mihailo Šaranović.

Popa je istakla da i muškarci i žene moraju udružiti snage kako bi promijenili stvari. Muškarci se, konkretno, moraju potruditi da nauče više o problemu rodno zasnovanog nasilja, prepoznaju ga, osude i podrže žene u ovom procesu, naglasila je.

„Spojili smo umjetnost, psihologiju i fudbal i stvorili nešto jedinstveno i moćno. Kampanju smo nazvali “Zapitaj se” u želji da se muškarci “zapitaju”; da razmisle o tome šta nasilje znači i kako utiče i na žene i na društvo u cjelini. Danas dajemo još jedan mali doprinos stvaranju sigurnijeg društva, bez rodno zasnovanog nasilja, ovoga puta kroz umjetnost fotografije“, kazala je Popa.

Zapitaj se
foto: EU info centar

Rodno zasnovano nasilje je, kako se navodi u saopštenju, nešto sa čime se fotografkinja Nada Vojinović sama borila, zbog čega se iznova bavi tom temom. Naglasila je da nasilje nikada ne treba da ima opravdanje niti da za njega treba tražiti izgovore.

„Ove fotografije treba jasno da poruče da ne želimo da ijedna žena više pati, ima modrice ili bude ubijena. Ove fotografije treba da navedu cijelo društvo da se zapita, promijeni svijest i probude saosjećajnost, kako bi bili spremni da se borimo za one koje ne mogu same da iznesu ovu borbu, jer nasilje je svuda oko nas,“ navela je ona.

Zapitaj se
foto: EU info centar

Psiholog Mihailo Šaranović pozvao je sve da ulože individualni trud, kako bi krenuli ka boljitku, iako taj proces "može biti bolan i težak".

„Volio bih da ovo noćas bude prostor u kojem svi možemo da se osjetimo malo ranjivi, shodno tome da smo izloženi nečemu što je prilično problematično i prisutno u našem društvu. Važno je da to uradimo, kako bi bili primjer drugima, bez obzira na to da li su muškarci ili žene. Važno je da se ove teme pokreću i van kruga istomišljenika, kako bi njima kroz lični primjer dozvolili ranjivost i motivisali na borbu protiv sopstvene nelagode“, kazao je on.

Zapitaj se
foto: EU info centar

Evropska kuća je u saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore prošlog četvrtka organizovala pretpremijeru izložbe na gradskom stadionu u Podgorici, tokom utakmice Crna Gora - Slovačka. "Navijače su na putu ka tribinama dočekale izložene fotografije sa porukama, pa su tako imali priliku i da pročitaju kako potiskivanje emocija vodi do nasilja, da se nasilje uči i da je uvijek izbor, da ljubomora nije ljubav, da je nasilje slabost, a ne muškost, te da je podrška nasilniku saučesništvo", podsjeća se u saopštenju.

Tom prilikom, portparol FSCG-a Branko Latinović je istakao da su podržali kampanju jer žele da daju doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Samo zajedničkim djelovanjem na edukaciji i prevenciji možemo uticati na rješavanje ovog problema. Kao sportska organizacija želimo društvo koje će pružiti jednake mogućnosti i uslove i ženama i muškarcima, baš kao što je to slučaj na fudbalskom terenu“, poručio je Latinović.

Izložba fotografija, koja će biti otvorena u Evropskoj kući do 1. decembra, organizovana je u susret obilježavanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, koji traju do 25. novembra do 10. decembra.

Bonus video: