Otvorena izložba radova "Svetac i kralj" u Baru

Anastazija Miranović je kazala da su petrovićevsku Crnu Goru opservirali mnogi umjetnici te da tom artističkom porivu nije odolio ni Popović

4458 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe u Baru, Foto: Printscreen YouTube
Sa izložbe u Baru, Foto: Printscreen YouTube

Otvorena je izložba radova "Svetac i kralj" crnogorskog likovnog stvaraoca Dimitrija Popovića povodom proslave Dana opštine Bar.

Postavku koju čine dvije grafičke mape, od po deset radova, posvećene crnogorskim suverenima - Petru I i kralju Nikoli otvorio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević sinoć u Zavičajnom muzeju

"Osjećaji dubokog poštovanja i ponosa prožimaju se tokom čitavog današnjeg dana – kako prema ličnostima predstavljenim na Popovićevim djelima, tako i prema svima onima koji su, decenijama nakon kralja Nikole, sa istim crnogorskim prkosom i hrabrošću donijeli slobodu našem gradu", istakao je Raičević, a navodi se u saopštenju Opštine Bar.

On je uputio i javnu zahvalnost Popoviću na poklonjenoj grafičkoj mapi koja je posvećena kralju Nikoli i koja će, simbolično, biti smještena upravo u nekadašnjoj rezidenciji ovog suverena.

U kritičkom osvrtu na izložbu, Anastazija Miranović je, kako navode, kazala da su petrovićevsku Crnu Goru opservirali mnogi umjetnici te da tom artističkom porivu nije odolio ni Popović.

Poručila je da jezgorvito, simbolično, frontalno, aluzivno Popović gradi sagu identiteta crnogorskog bića i države kroz njena dva neprikosnovena suverena.

Bonus video: