Kandidaturu Budve podržalo 16 evropskih prijestonica kulture

"Do sada je više od 60 gradova nosilo ovu prestižnu titulu, a od 2021. za tu titulu se takmiče i gradovi država koje nisu, ali žele da postanu članice EU”

1891 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslije uspješne predaje Aplikacione knjige Budve Evropskoj komisiji i svečane prezentacije evropskoj javnosti kandidature "BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture" u Misiji Crne Gore u Briselu, kako je saopšteno iz Opštine Budva, iz Evrope stižu nove dobre vijesti.

Čak 16 evropskih prijestonica kulture i kandidata podržalo je kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

"Portugalski gradovi Evora i Braga, francuski Rems, češki Liberec, srpski Novi Sad, slovačka Nitra, hrvatski Osijek, rumunski Kluž, grčki Rodos, luksemburški Eš (Esch-sur-Alzette) i Banjaluka , prijestonica Republike Srpske, iz Bosne i Hercegovine, dali su javnu podršku Budvi.

Kako je Budva u svoju kandidaturu uključila i čitavu regiju Boke, tako je veoma važno da su podršku njenoj kandidaturi pružili i evropski gradovi koji su bili evropske prijestonice kulture zajedno sa regionima u kojima se nalaze: Lijuvarden sa regionom Frisland (Leeuwarden, Friesland) iz Holandije, Matera iz regije Bazilikata iz Italije, Bad Išl iz regiona Salckamergut iz Austrije, Esen iz regiona Rur iz Nemačke, Bastija iz regije-ostrva Korzika iz Francuske”, ističu iz Opštine i dodaju:

“Pored snažne pružene podrške, sa svim navedenim evropskim gradovima i regionima je dogovoren čitav niz konkretnih projekata u oblasti kulture, umjetnosti i obrazovanja na kojima će se sarađivati. Pošto se radi o gradovima i regionima koje imaju značajna znanja i iskustva u realizaciji projekata Evropskih prijestonica kulture, dogovoreno je da oni pomognu Budvi i u transferu znanja, obukama i obrazovanju lokalnih aktera kulturne scene, kako institucionalne, tako i vaninstitucionalne. Radiće se i na pronalaženju drugih pogodnih partnera za Budvu u Evropi i svijetu. Evropska prijestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je više od 60 gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koje nisu, ali žele da postanu članice EU”, navodi se u saopštenju.

Zaključkom od 19. maja prošle godine, kako se navodi, Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o projektu „Budva - Boka 2028: Evropska prijestonica kulture“, te Zaključke da Vlada podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite ovog projekta.

“Istim dokumentom zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta. Predstavnice Ministarstva kulture i medija na čelu sa ministarkom Mašom Vlaović posjetile su nedavno Opštinu Budva, gdje su razgovarale sa predsjednikom Milom Božovićem i njegovim saradnicima, kao i timom koji radi na projektu "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture". Ministarstvo kulture i medija dalo je punu podršku kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: