U Nikšićkom pozorištu revija predstava

Od 5. do 7. decembra “Beo art” dovodi poznata autorska i glumačka imena

2977 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

I ove godine Nikšićani će imati priliku da u sklopu “Beo arta” odgledaju tri predstave koje potpisuju poznata autorska i glumačka imena. Revija predstava, koja će se organizovati od 5. do 7. decembra na sceni Nikšićkog pozorišta, realizuje se pod sloganom “Pretprazničke večeri”.

Prva na repertoaru je predstava “Sin”, koju je po tekstu Florijana Zelera režirala Ana Tomović, a rađena je u produkciji Ateljea 212 i “Beo arta 2015”. U predstavi, u kojoj pisac istražuje porodične odnose fokusirajući se na sina, igraju Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević, Branislav Zeremski i Relja Janković.

”Komad ‘Sin’ pažnju usmjerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda roditelja. Pisac vješto i precizno istražuje osjećanja svojih junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose”, stoji u najavi predstave.

Predstava “Sin” je prvo izvođenje u Srbiji jedne od drama Florijana Zelera, dobitnika mnogih prestižnih priznanja za dramsko stvaralaštvo. Ovog pisca je časopis “Gardijan” proglasio “najuzbudljivijim dramskim piscem našeg vremena”.

Druge večeri biće izvedena predstava “Sitnice koje život znače”, koju je po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea režirao Andrej Nosov. U predstavi, koja je koprodukcijski projekat

Narodnog pozorišta iz Beograda, “Beo arta 2015” i Centra za kulturu Tivat, igraju Mladen Andrejević, Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić.

Riječ je o “komadu o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, ‘staro džangrizalo’, koji pred sam kraj života dobija želju da iz korijena promijeni svoj karakter”.

Posljednje večeri, publika će imati priliku da pogleda predstavu “Beo arta 2015” “Čovjek visine”, koju je po tekstu Ane Đorđević režirala Jana Maričić. Uloge u predstavi tumače Nebojša Milovanović i Bojan Žirović.

”Skup vrijednosti kojima čovjek teži oduvijek je, kao i on sam, isti. Nije mlada ni dilema da li se do tog cilja stiže lijevom ili desnom stazom. Prije sto godina, neposredno poslije Velikog rata, jedni su nepokolebljivo vjerovali u napredak nakon užasa, dok su drugima ratne traume usadile oprez, gorčinu, pesimizam. Ni danas ne znamo koji su bolje znali, znamo samo da je mir i za jedne i za druge kratko trajao. U takvim okolnostima velike ličnosti malih naroda djeluju apsurdno beznačajno, istorijski neprimjetno. Ipak, ostaju sjećanja na njihove ideje, predviđanja, strahove, koji se ni po čemu ne razlikuju od govora zapamćenih mislilaca. Zato se valja podsjetiti na ono što imamo i one koje smo imali. A njihova zapitanost ostaće i naša: da li trajanje i opstanak znače razumjeti vrijeme i promjene, ili sačuvati izvorni trenutak pripisujući mu vječnost”, stoji u najavi o predstavi.

Sve predstave počinju u 20 časova, a cijena ulaznice, koje se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, je pet eura.

Bonus video: