Milica Janković dobitnica nagrade Milčik

Nagrada koju dodjeljuje Institut za savremenu umjetnost Crne Gore dio je Young Visual Artist Awards mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije

9917 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ISU
Foto: ISU

Milica Janković ovogodišnja je ovogodišnje nagrade za mlade vizuelne umjetnice i umjetnike “Milčik” koju dodjeljuje Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU).

To je saopšteno na izložbi finalista, dvoje mladih crnogorskih umjetnika Milice Janković i Ilije Vujoševića koja je otvorena večeras u Podgorici, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Odluku je donio žiri neposredno uoči otvaranja postavke, što je i tradicija Milčik nagrade. Ovogodišnji žiri činili su: kustoskinja, likovna kritičarka i savremena filozofkinja iz Njujorka Melisa Bjanca Amore, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Narodnom muzeju Crne Gore Ana Ivanović, istoričar umjetnosti i kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd i Remontu Miroslav Karić, kao i vizuelni umjetnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade Semir Mustafa.

Jedan od radova Milice Janković
Jedan od radova Milice Jankovićfoto: Duško Miljanić

Nagrada Milčik ustanovljena je prije par godina i za cilj ima da podstakne mlade umjetnike, ali i da im omogući konkretne benefite od osvajanja te nagrade, pa tako i da ih dalje usmjeri ka njihovom istraživanju. A istraživanja na koja je Janković fokusirana vode je od svakodnevice i uobičajenih radnji, do polja neuronauka i umjetnosti, rekla je ranije u intervjuu za "Vijesti"...

Povezani članci

28. Novembar 2022.

U procesu osluškivanja sebe

Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije.

”Nagrada Milčik nosi naziv istoimenog rada istaknutog savremenog umjetnika Milije Pavićevića. Od njenog osnivanja nagradu stipendijom za dobitnika podržava i istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, dok umjetnik Pavićević uručuje i donira po jedan rad iz serije Milčik”, podsjećaju iz Instituta za savremenu umjetnost.

Bonus video: