Adolescentska depresija koja opominje

Od 5. do 7. decembra u Nikšićkom pozorištu “Beo art” revija predstava “Pretprazničke večeri”

1201 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beo Art
Foto: Beo Art

Večeras u Nikšićkom pozorištu počinju “Pretprazničke večeri”, revija predstava “Beo Arta”, koju otvara komad “sin” koji je, po tekstu Florijana Zelera režirala Ana Tomović.

U predstavi, koja je rađena u produkciji “Ateljea 212” i “Beo Arta 2015”, a koja je premijerno izvedena u martu prošle godine, igraju: Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević, Branislav Zeremski i Relja Janković. Tekst je prevela Ivana Dimić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Momirka Bailović, scenografiju je uradila Jasmina Holbus, a za scenski pokret je bio zadužen Damjan Kecojević.

”Ovde je reč o depresiji, ali jednako se može odnositi i na problem narkomanije, alkoholizma, ili bilo kakvog drugog ozbiljnijeg zastranjivanja. Jer deca kriju probleme, uspješno lažu, a roditelji najčešće oklijevaju da izađu iz zone komfora i progledaju. Utoliko je ovaj komad značajan i opominjući u odnosu na sve prisutniji porodični i društveni fenomen...”, izvod je iz kritike Aleksandre Glovacki.

Predstava “Sin” je prvo izvođenje u Srbiji jedne od drama Florijana Zelera, dobitnika mnogih prestižnih priznanja za dramsko stvaralaštvo, koga je časopis “Gardijan” prošle godine proglasio “najuzbudljivijim dramskim piscem našeg vremena”.

”Sin” je treći komad Zelerove trilogije “unutar koje pisac istražuje porodične odnose”, fokusirajući se na jednog člana porodice.

”Komad ‘Sin’ pažnju usmjerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda roditelja. Pisac vješto i precizno istražuje osjećanja svojih junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose”, stoji u najavi predstave.

Druge večeri biće izveden komad “Sitnice koje život znače”, koji je po tekstu Lorenca Maronea režirao Andrej Nosov, a u kome igraju: Mladen Andrejević, Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić. Predstava je koprodukcijski projekat “Narodnog pozorišta” iz Beograda, “Beo Arta 2015” i Centra za kulturu Tivat.

Posljednje večeri, publika će imati priliku da pogleda predstavu “Beo Arta 2015”, “Čovjek visine”, koju je po tekstu Ane Đorđević režirala Jana Maričić. U predstavi uloge tumače Nebojša Milovanović i Bojan Žirović.

Sve predstave počinju u 20 časova, a cijena ulaznice, koje se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta je pet eura.

Bonus video: