„Aura prošlosti” Marije Ćalić

Postavka će biti otvorena večeras u Podgorici, u galeriji Perjanički dom

1665 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Aura prošlosti”, umjetnice Marije Ćalić, biće otvorena večeras u Podgorici u galeriji Perjanički dom Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova.

Postavku će otvoriti kustoskinja Teodora Nikčević i istoričar umjetnosti prof. dr Nikola Šuica.

U tekstu za katalog koji prati izložbu Šuica je podsjetio da iako tehnološki odmičemo od podrazumijevajućeg digitalnog doba, učvršćeni stereotipi motiva nizanja svega što je van nas, a time i naspram objektiva, postaju sve manje pouzdani.

”Prekrivena ili markirana, premještena funkcija postaje kao u začaranoj naraciji od pređašnjeg svjedočenja poredak drukčijeg dejstva, bilo da se radi o povjesnici izbrisanih i potisnutih istorijskih događaja ili predanja. Takve iskorake na nivou analize motiva Marija Ćalić je pokazala u domenu pristupa postmemoriji, gdje je naše iskustvo suočenja s lokalitetom posljedica skrivene i uznemirujuće istinitosti, oličena u slikovitom izražajnom poretku. Njena napomena je i orijentir vizuelnih putovanja: ‘Ciklus Aura prošlosti (The Spell of The Past)’ zamišljen je tokom umjetničkog rezidencijalnog boravka u Vili Waldberta minhenskog Kulturreferata 2010, a traje i u novim djelima, nastalim poslije 2020. godine. Fotografije u ciklusu izmiču ka neuhvatljivom statusu i nerijetko se pokazuju u sekvenciranom nizu poput triptiha”, ističe on.

Ćalić je završila Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Pohađala je fotografiju na St. Martin’s School of Art u Londonu. Objavljivala je autorske fotografije u dnevnoj i nedjeljnoj štampi, kao i u mjesečnim magazinima u Srbiji. Fotografske priloge radila je za knjige, izložbene kataloge, filmsku produkciju i druge medije. Bila je urednica za fotografiju u nedjeljnom magazinu Europa Press Holding, Beograd 2003-2011. Dobitnica je rezidencijalnog umjetničkog boravka Kulturreferat grada Minhena, Njemačka, Vila Waldberta (2010) i Cite Internationale des arts, Paris (2017). Za sobom ima veliki broj kolektivnih, ali i samostalnih izložbi.

Bonus video: