O „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa Zapadom

Crnogorsku većinsku koprodukciju „Otapanje vladara“ podržao je fond Eurimaž sa 170.000 eura

2105 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Scena iz filma „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Crnogorsku većinsku koprodukciju „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“ reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, podržao je fond Eurimaž sa 170.000 eura.

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje vladara“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom.

Ovo je drugi Salatićev dugometražni igrani film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursu Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Ministarstva kulture Italije.

euroimage
foto: logo

Producenti projekta ispred crnogorske kompanije Meander Film su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica. Italijanski koproducent je Ines Vasiljević (Nightswim), a srpski koproducenti, ispred kompanije Non-Aligned Films su Stefan Ivančić, Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, dok je hrvatski koproducent Tena Gojić ispred Dinaridi Filma.

Eurimaž je ovog puta, uz Salatićev film “Otapanje vladara”, podržao još 23 evropske koprodukcije.

Bonus video: