Jače od tišine

Centralni program ovogodišnjeg festivala biće realizovan od 10. do 14. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kino „Boka“ u Kotoru od 11. do 12. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra

2158 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Uz moto „Jače od tišine“, Centar za građansko obrazovanje (CGO) realizuje XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 u Podgorici, Kotoru i Beranama.

Centralni program ovogodišnjeg festivala, prema najavi iz CGO, biće realizovan od 10. do 14. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kino „Boka“ u Kotoru od 11. do 12. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra 2022. godine.

Trinaesto izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, kao i uvijek, donosi isključivo premijerna izdanja filmova izuzetnog kvaliteta i najnovije produkcije, a koja su već uspjela da dobiju nominacije i priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima. Pored filmskih projekcija, kao i godinama unazad, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na poruke određenih filmova i aktualizivala neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava.

"Kroz festival UBRZAJ nastavljamo višedecenijsko zalaganje za afirmaciju ljudskih prava, privlačeći široku i heterogenu publiku, što Festivalu UBRZAJ daje posebnu vrijednost u polarizovanom crnogorskom okviru. Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz medijum filma čini Festival UBRZAJ i mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se jača tolerancija i inkluzija u društvu. Filmovi koje prikazujemo su često daleko od komercijalnog filmskog izraza, ali predstavljaju dragocjen doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, jer njihovim projekcijama nastojimo podstaći kritičko promišljanje, dijalog i akciju, okupljajući pojedince i organizacije koji mogu biti agens promjena. Odziv i reakcije javnosti nas ohrabuju da Festival UBRZAJ i trajno vežemo za kulturnu i filmsku mapu Crne Gore. Iz tog razloga, i ove godine pozivamo našu publiku da izađe iz svoje zone komfora i suoči se sa novim i izazovnim realnostima, te da se makar na kratko identifikuje sa sudbinom i životima najrazličitijih pojedinaca i zajednica, i da zajedno sa njima ili za njih razbijamo tišinu tamo gdje je ne smije biti. Ulaz na sve projekcije je besplatan", saopšteno je iz CGO.

UBRZAJ 2022 10. decembra otvara film "Sin" Florijana Zelera. Film će biti prikazan u 20 časova u Muzičkom centru Crne Gore u Podgorici.

Opominjujuća priča prati porodicu u borbi da se ponovo okupi nakon što se raspala. Film "Sin" fokusira se na Pitera, čiji se užurbani život sa bebom i novom partnerkom Bet preokrene kada se njegova bivša supruga Kejt pojavi na vratima da razgovara o njihovom zajedničkom sinu Nikolasu, koji je sada tinejdžer. Mladić mjesecima izostaje iz škole i veoma je problematičan. Piter nastoji da se brine o Nikolasu kao što je želio da se njegov otac brinuo o njemu, dok istovremeno balansira odnos sa svojim i Betinim novim sinom. Istovremeno, na poslu dobija poziciju iz snova u Vašingtonu. Međutim, nastojeći da ispravi greške iz prošlosti, on gubi predstavu o tome kako da zadrži Nikolasa u ​​sadašnjosti.

Glavne uloge tumače: Vanesa Kirbi, Enthoni Hopkins, Hju Džekmen, Lora Dern, Zen Mekgrat.

Ovogodišnje izdanje festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka.