Muzički odraz kulture, civilizacije i autentičnosti

Djela crnogorskog kompozitora Borislava Bora Tamindžića, Kamerni ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra izveo u Podgorici i na Cetinju

3501 pregleda 0 komentar(a)
Petar Garić, klarinetista, bio je solista u Tamindžićevoj kompoziciji “Sviti za klarinet i gudački orkestar”, Foto: Luka Zeković
Petar Garić, klarinetista, bio je solista u Tamindžićevoj kompoziciji “Sviti za klarinet i gudački orkestar”, Foto: Luka Zeković

Cjelovečernji koncert, posvećen djelima jednog od najvećih crnogorskih kompozitora Borislava Bora Tamindžića, izveo je preksinoć Kamerni ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO).

Pod dirigentskom palicom Roberta Homena, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), Kamerni ansambl CSO je izveo djela “Impresije sa izložbe Rista Stijovića”, Svitu za klarinet i gudački orkestar i Rapsodiju za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar.

Klarinetista CSO Petar Garić nije krio da mu je izvođenje ovog djela bilo prilično zahtjevno, ali je je reakcijama publike izuzetno zadovoljan.

”Mislim da je muzika Bora Tamindžića odlična kombinacija autentičnog crnogorskog muzičkog nasljeđa i klasične muzike dvadesetog vijeka i siguran sam da je to uvijek dobitna kombinacija da publici prikažemo i približimo najbolje od oba svijeta”, kazao je Vijestima Garić, koji je tek nedavno čuo za Tamindžićevo djelo koje je svirao na koncertu.

”Svita za klarinet i gudački orkestar je djelo za koje sam prvi put čuo prije mjesec dana. Koliko sam saznao, prije ovog koncerta izvedeno je samo jednom, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Žao mi je zbog muzičke nepravde prema djelu, ali mi je i zadovoljstvo što sam baš ja dobio priliku da ga oživim. Mi svakako nemamo puno repertoara za klarinet, naročito ne domaćeg, tako da je ovo otkriće od velikog značaja i za klarinetiste i za crnogorsku umjetničku muziku”, ispričao je Garić, koji smatra da se muzička zaostavština naših kompozitora mora čuvati od zaborava.

Pijanistkinja Vladana Perović, Dejan Ljujić, trombonista, Srđan Palačković, timpani, sa orkestrom su svirali “Rapsodiju za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar”
Pijanistkinja Vladana Perović, Dejan Ljujić, trombonista, Srđan Palačković, timpani, sa orkestrom su svirali “Rapsodiju za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar”foto: Luka Zeković

”Veoma je važno da se izvode djela domaćih autora, ukoliko zadovoljavaju umjetničke kriterijume, naravno. Na taj način se stimuliše i rad domaćih kompozitora, kao i interesovanje budućih generacija za muziku i muzičko stvaralaštvo u Crnoj Gori. Upravo zbog toga što nemamo mnogo domaćih djela umjetničke muzike (jer smo prespavali romantizam), dužnost je crnogorskih kompozitora i muzičara da svijetu ponude muzički odraz naše kulture, civilizacije i autentičnosti koja je vrlo specifična i izražajna”, napominje Garić.

Tamindžićevo djelo “Impresije sa izložbe Rista Stijovića” nastalo je nakon postavke pomenutog vajara. Tada je Tamindžić nadahnut Stijovićevim djelima svoje zvučne impresije kombinovao sa folklorom. Upravo ovu kompoziciju koja je sastavljena iz osam stavova izveli su solisti violinistkinja Marija Đuranović, flautistkinja Tamara Knežević, pijanista Davor Novak i sopran Milica Raičević.

Milica Raičević, solistkinja, u kompoziciji “Impresije sa izložbe Rista Stijovića”
Milica Raičević, solistkinja, u kompoziciji “Impresije sa izložbe Rista Stijovića”foto: Luka Zeković

I na ovo djelo, prema riječima Marije Đuranović publika je odlično reagovala.

”Imamo nacionalno blago i zaista mi je bila i čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da učestvujem u ovom projektu. Atmosfera i na koncertu, ali i dok smo pripremali ovo djelo bila je odlična”, bile su impresije Đuranović koja, poput Garića smatra da je veoma bitno da se, ne samo Tamindžićeva, već i djela ostalih crnogorskih kompozitora što češće nalaze na repertoaru domaćih orkestara.

”Dobro je što smo dobili priliku da sviramo ovo djelo. Iako sam imala priliku da do sada sviram neka Tamindžićeva djela, za ovo nijesam znala. Veoma je bitno da kroz izvođenje njegujemo zaostavštinu naših kompozitora i na taj način i mlađe generacije upoznajemo sa njihovim djelima”, ističe Đuranović te otkriva da su pripremajući ovu kompoziciju imali priliku da slušaju i kako je ista nastala.

Violinistkinja Marija Đuranović, flautistkinja Tamara Knežević, Davor Novak, pijanista, svirali su Tamindžićevo djelo “Impresije sa izložbe Rista Stijovića”
Violinistkinja Marija Đuranović, flautistkinja Tamara Knežević, Davor Novak, pijanista, svirali su Tamindžićevo djelo “Impresije sa izložbe Rista Stijovića” foto: Luka Zeković

”Raspitivali smo se, gledali te skulpture, a u samo procesu pripreme učestvovao je i Borov sin Saša Tamindžić koji nam je pičao kako su te Stijovićeve skulpture ostavile utisak na njegovog oca i kako je pisao ovo djelo. Po reakcijama publike mislim da smo uspjeli da taj Borov doživljaj Stijovićevih skulptura kroz izvođenje njegovog djela prenesemo i na publiku i zaista je fenomenalan osjećaj da na ovaj način dalje prenosimo jednu ovakvu priču”, zaključuje Đuranović.

Nakon Podgorice, Tamindžićeva djela u izvođenju pomenutih umjetnika imala je priliku da čuje i publika sinoć u Zetskom domu na Cetinju.

Bonus video: