Kolekcije solidarne budućnosti

Predstavljen rezultat saradnje CSUCG i Muzeja moderne i savremene umjetnosti Koroške iz Slovenije

2719 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CSUCG
Foto: CSUCG

Izložba “Kolekcije solidarne budućnosti”, koja predstavlja rezultat saradnje Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSUCG), Laboratorija Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja i Muzeja moderne i savremene umjetnosti Koroške iz Slovenije otvorena je u subotu u Muzeju Koroška u Slovenj Gradcu.

Nakon stručnog vođenja kroz izložbu prisutnima su se obratil, u ime domaćina direktorica Muzeja Andreja Hribernik, zatim i poslovna direktorica CSUCG Jelena Božović i kustoskinja CSU Natalija Vujošević, gradonačelnik Slovenj gradca Tilen Klugler, a izložbu je zvanično otvorila direktorica direktorata za kulturno stvaralaštvo Špela Spanžel, umjesto ministarke kulture Astu Vrećko, koja usljed bolesti nije prisustvovala događaju.

”Izložba s jedne strane predstavlja dijalog između djela iz obje zbirke, dok sa druge strane pruža aktuelizaciju tih djela intervencijama savremenih autora”, ističe se u obrazloženju.

CSU, dodaju u saopštenju, čuva Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja je prikupljena za vrijeme rada Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”, koja je osnovana 1984. godine u Titogradu. Za deceniju rada galerije formirana je kolekcija koja danas broji oko 800 djela iz 56 nesvrstanih zemalja, kao i iz zemalja u razvoju.

”Zbirka Galerija za mir, koju čuva Muzej Koroška (koji je u zbirku Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Koroške dospio zahvaljujući donacijama umjetnika, učesnika međunarodnih izložbi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija), ima mnogo toga zajedničkog sa zbirkom nekadašnje Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”. Iako nastale u razmaku od oko 15 godina, obje su kolekcije nastale kao solidarne kolekcije koje se zalažu za široke društvene ideale; obje na temelju donacija, bilo kao rezultat diplomatske saradnje, bilo kao pokloni. Ove kolekcije danas svjedoče o prošlosti koja je, uprkos ideološkim okvirima, imala za cilj promišljanje i imaginiranje bolje budućnosti”, ističe se u saopštenju CSU.

Oni dodaju da obje kolekcije utjelovljuju ideju o aktivnoj ulozi umjetnosti u transformaciji društva, bilo tokom njenog nastanka i utemeljenja ili direktno, putem umjetničkih djela.

”U kontekstu savremenog doba, kada postaje sve teže zamisliti drugačiju, komunitarniju i humaniju budućnost, ove kolekcije postaju važni aktivatori i polazišta koja nam omogućavaju da, uprkos svemu, mislimo nezamislivo”, zaključuje se.

Izložbu kuriraju Andreja Hribernik, Katarina Hergold Germ, Nada Baković, Marina Čelebić, Anita Ćulafić i Natalija Vujošević, a biće otvorena do 16. marta 2023. godine.

Bonus video: