Gabrijel Zaid, Havijer Serkas i Irene Valjeho laureati Književnog plamena za 2020, 2021. i 2022.

Žiri koji predvodi prvi dobitnik nagrade i njen počasni predsjednik, nobelovac Mario Vargas Ljosa, donio je odluku o priznanjima za godine kada je, usljed pandemije virusa korona, to izostalo

2911 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Dobitnici nagrada "Književni plamen" za 2020, 2021. i 2022. godinu su autori španskog govornog područja: Gabrijel Zaid, Havijer Serkas i Irene Valjeho. To je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj tim i povodom početka Regionalnog festivala knjiga i pisaca "BOOK-a" (Buka) 2022, saopštila urednica izdavačke kuće "Nova knjiga" Jelena Krsmanović.

Žiri za dodjelu nagrade "Književni plamen" predvodi prvi laureat i od tada njen počasni predsjednik, slavni nobelovac Mario Vargas Ljosa, a tu su i vlasnik "Nove knjige" i osnivač nagrade Predrag Uljarević i profesori: Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov kao operativni predsjednik žirija. Žiri je imao više konsultacija nakon kojih je donio odluku o nagradama za godine kada je to izostalo, usljed pandemije virusa korona.

Tako se književnom nizu, u kojem iza Maria Vargasa Ljose dolaze Klaudio Magris, Orhan Pamuk, Adam Zagajevski i Margaret Atvud, pridružuju i Zaid, Serkas i Valjeho.

Serkas će biti gost festivala Buka, a 21. decembra u Muzičkom centru Crne Gore biće mu urečena nagrada "Književni plamen" u 19 časova. Na svečanoj ceremoniji prisutnima će se putem videa obratiti i Margaret Atvud.

Gabrijel Zaid se, tradicionalno, ne pojavljuje u javnosti, pa će njemu nagrada biti uručena u Meksiku, a spisateljici Irene Valjeho "Književni plamen" biće dodijeljen idućeg proljeća u vrijeme Sajma knjiga u Podgorici, najavila je Krsmanović.

Festival Buka počinje sjutra gostovanjem eminentnog umjetnika Rada Šerbedžije. On će u 20 časova otvoriti novu knjižaru "Kosmos", u Podgorici, u Bloku 9, Ulici Sima Barovića 23/2 gdje će se program nastaviti.

Slijedi promocija najnovije knjige Rada Šerbedžije "Poslije kiše", o kojoj će govoriti književnik Radomir Uljarević, a moderator programa je Jelena Krsmanović.

Na konferenciji za medije, pored Krsmanović, govorili su i direktor Turističke organizacije Budva Nikola Kralj, direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać i direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović, a povodom koncerata Rada Šerbedžije koji slijede u Budvi i Nikšiću.

Bonus video: