Predstava koja ne daje odgovore već postavlja pitanja

Iako se predstava izvodi već šest godina, za nju se uvijek traži karta više

3149 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Šćeri moja", Foto: Crnogorsko narodno pozorište
Scena iz predstave "Šćeri moja", Foto: Crnogorsko narodno pozorište

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Šćeri moja“, koju je po tekstu Maje Todorović režirala i adaptirala Ana Vukotić, biće izvedena u srijedu u 20 časova na sceni Nikšićkog pozorišta.

Iako se predstava izvodi već šest godina, za nju se uvijek traži karta više. U predstavi, koja je pobrala brojne nagrade na raznim festivalima, igraju: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Danilo Čelebić, Mišo Obradović, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Radusinović, Goran Vujović, Zoran Vujović i Dušan Kovačević.

„Iako su junaci drame 'Šćeri moja' istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje 'šćerima': šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno”, napisala je Maja Todorović.

Bonus video: