Čitava galerija kao jedan rad

"Mijenjala sam segmente postavke dok nisam došla do konačnog rješenja, koje je bila po mom mišljenju prava mjera, a to je značilo da se predstavim u različitim medijima, kako bih sveobuhvatnije prikazala svoje stvaralaštvo”, ističe crnogorska umjetnica

3270 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe: Bošković (lijevo), Foto: Jovan Vidaković
Sa otvaranja izložbe: Bošković (lijevo), Foto: Jovan Vidaković

Osvježeni i savremeni radovi akademske umjetnice Vesne Bošković iz Crne Gore predstavljeni su na izložbi njenih instalacija i crteža koja je otvorena u galeriji Kulturnog centra Trebinje (KCT) proteklog vikenda, a dostupna je posjetiocima do kraja mjeseca.

Postavka je realizovana na zadovoljstvo i publike i umjetnice, ali i organizatora, nakon što je Bošković već ranije izlagala u KCT 2015. godine, a za “Vijesti” kaže da ovu priliku dodatno doživljava kao značajnu.

”Kulturni centar Trebnje ima bogat kulturno-umjetnički program, pratim njihov rad još od prije mog prošlog samostalnog predstavljanja tamo 2015. godine. Podatak da je 120 umjetnika konkurisalo za samostalno izlaganje u 2023, od kojih će samo deset umjetnika ući u program KCT, dovoljno govori o kvalitetu i njihovom radu. O ovoj izložbi sam razmišljala dva mjeseca, pripremala postavku i konstantno radila na konceptu. Mijenjala sam segmente postavke dok nisam došla do konačnog rješenja, koje je bila po mom mišljenju prava mjera, a to je značilo da se predstavim u različitim medijima, kako bih sveobuhvatnije prikazala svoje stvaralaštvo”, ističe Bošković.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Jovan Vidaković/KCT

Bez obzira što svoje stvaralaštvo čini raznovrsnim usljed različitih pristupa i medija, Bošković tvrdi da u umjetnosti postoji samo sredstvo kojim se neka ideja sprovodi u djelo, a ona ga bira u trenutku u zavisnosti od okolnosti, raspoloženja, volje...

”Samu postavku čine tri segmenta. Prvi su crteži i grafike dominantno novijeg datuma iz opusa ‘Rekonstrukcija jednog trenutka’, drugi segment predstavlja fotografije instalacija isprintane na foreksu sa izložbe ‘Sve je satkano od svjetosti’, a koji je ispraćen i autorskim tekstom koji posjetioci mogu iščitati, dok treći dio postavke čine četiri instalacije, koje zapravo povezuju kompletnu postavku”, objašnjava Bošković.

Vesna Bošković
foto: Jovan Vidaković/KCT

Pozitivne utiske sa otvaranja ona nosi i zbog prijema koji je imala, a posebno ju je, kaže, oduševila izjava direktora KCT-a Miljana Vukovića i način na koji je on doživio postavku.

”To je upravo način na koji sam sam i ja priželjkivala da publika doživi ovu izložbu”, kaže ona “Vijestima”.

Bošković dodaje da je galerijski prostor koji KCT nudi veoma privlačan, pa je tako dodatno odlučila da iskoristi priliku, poigra se i stavi prostor u funkciju svojih radova koji će se tako međusobno povezati, dopuniti i stvoriti cjelinu. Drago joj je što su to i drugi prepoznali, pa citira Vukovića:

”Vesna nas je poprilično iznenadila novim konceptom izložbe, novim radovima koji su u nekom njenom maniru, ali ipak osvježeni i savremeni. Na taj način je, recimo, tretirala i galeriju u kojoj izlaže kombinujući specifičnost prostora sa svojim radovima. Imam osjećaj kao da je čitava galerija neka vrsta jednog rada sa specifičnim izrazom”, kazao je on.

Vesna Bošković
foto: Jovan Vidaković/KCT

Lijep dojam nijesu pokvarile ni komplikacije sa kojima se susretala, a koje nekada djeluju kao neizbježne kako bi kompletan utisak kasnije bio još i ljepši, dodaje umjetnica.

”U samoj organizaciji i pripremi izložbe bilo je prilično komplikacija, kao i na sami dan otvaranja. Govorim o mom dijelu organizacije... Međutim, kako smo postavku privodili kraju, zadovoljstvo je raslo. Samo otvaranje izložbe praćeno je besprekornom organizacijom domaćina, a događaju je posvećena i velika medijska pažnja. Bilo mi je pravo zadovoljstvo, zbilja sam uživala u večeri otvaranja izložbe, u publici, razgovoru sa kolegama i prijateljima. Nadam se da će i publika naći makar djeličak zadovoljstva koje su oni meni pružili”, zaključuje Bošković.

Polazi od principa nezavisnosti i samodovoljnosti

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković u knjizi “Individualne likovne poetike” istakla je da se kao moto stvaralaštva Vesne Bošković može uzeti njena konstatacija “u umjetnosti sve je složeno - sve je replika”.

”Likovnim i nelikovnim materijalima, lucidnim i smišljenim iskazom, ona je osmislila kreativne prostore u kojima ratio i spiritus, ideja i osjećanja, senzitivnost i ironija, harmonija i disharmonija, lične ispovijesti i komentari aktuelnosti, predstavljaju ekvipolentne kategorije koje reflektuju intimu njenog Ja. U likovnom djelu ona polazi od principa nezavisnosti i samodovoljnosti, težeći da oživi ‘mrtvu tačku saznanja unutar nas - njenim kretanjem otvori nove prostore ka budućnosti’”, istakla je Zeković.

Bonus video: