Revolucionar iz Brazila stiže u Veneciju

Adrijano Pedrosa biće prvi čovjek s južne hemisfere i iz Latinske Amerike koji će biti umjetnički direktor Venecijanskog bijenala

1203 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Daniel Cabrel
Foto: Daniel Cabrel

Novi umjetnički direktor i kustos najznačajnije smotre savremene umjetnosti, Venecijanskog bijenala je Brazilac Adrijano Pedrosa, saopštili su organizatori manifestacije.

Adrijano Pedrosa biće prvi čovjek s južne hemisfere i iz Latinske Amerike koji će biti umjetnički direktor Venecijanskog bijenala. I ova prekretnica desiće se za dvije godine, 2024. kada će biti održana 60. Međunarodna izložba savremene umjetnosti.

Organizatori Venecijanskog bijenala odlučili su da za kustosa izložbe postave čovjeka koji je trenutno umjetnički direktor Muzeja umjetnosti Sao Paolo, a utanačili su i tačan datum narednog, 60. Bijenala koje će biti održano od 20. aprila do 24. novembra 2024.

”Pedrosa je cijenjeni kustos i umjetnički direktor, znan po stručnosti i originalnosti. A sada, više nego ikad, Bijenale bi trebalo da pokrene savremenu umjetnost da oblikuje dijalog, sve protivrječnosti, sličnosti, a ne da oslikava katalog postojećeg”, saopštili su čelnici Venecijanskog bijenala.

Tokom protekle dvije decenije Pedrosa je postao ključna figura brazilske savremene umjetničke scene, dajući joj oblik i neumorno je predstavljajući svijetu. Mnogi ga nazivaju i pravim revolucionarom, bar kada je savremena umjetnost u pitanju.

Osim što je na bitnoj poziciji u značajnom muzeju Sao Paola bio je kustos solo izložbi posvećenih umjetnicima, kao što su Tarsila do Amaral, Beatriz Milhazes, Vanda Pimentel… Prije dvadesetak godina umjetnički je vodio Pampulja muzej umjetnosti, u jednom od najvećih brazilskih gradova Belo Horizonte. Pedrosa je značajno iskustvo stekao i radeći na velikim umjetničkim festivalima, kao što su Bijenale u Istanbulu, Trijenale u San Huanu, Šangajsko bijenale…

Prije nekoliko dana ovjenčan je nagradom “Audrey Irmas Award” za izuzetan kustoski rad.

Bonus video: