Petnaest autora u domaćoj selekciji

Smotra kratke video-forme, 17. put biće održana danas i sjutra u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici

5294 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Smotra kratke video-forme, 17. put biće održana danas i sjutra u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici, a program je bogat i raznovrstan.

Organizatori, pored domaće i inostrane selekcije, najavljuju i video-dokumentarac “Šurde - titogradska paklena pomorandža” o titogradskom pank pokretu, kao i videografiju regiona, odnosno pobjedničke filmove Međunarodnog festivala kratkometražnog filma “Filmski front” u Novom Sadu.

”Publika 17. Smotre može, kao i ranijih godina, očekivati mnogo dobrih i zanimljivih kratkih filmova. U domaćoj selekciji imamo 15 autora, od toga je njih 13 iz Crne Gore. Radi se o raznim formama: dokumentarna, eksperimantalna, igrana, video art, animacija... U inostranoj selekciji je 10 izuzetnih filmova iz cijelog svijeta, raznih formi. Takođe, publika se može prisjetiti, barem ovi stariji od 40 godina, legendarnih Šurdi i pogledati njihov antologijski film: ‘Posljednje cikvanje’, a mlađima će svakako dobro doći da pogledaju ovaj video dokumentarac kako bi stekli uvid u jedan istinski urbani fenomen koji se događao u našem gradu početkom 90-ih prošlog vijeka”, najavio je u razgovoru za “Vijesti” dugogodišnji urednik Smotre Zoran Bojović.

Dokumentarac u produkciji Smotre kratke video forme traje nešto više od 70 minuta, a na programu je sjutra u 20 časova u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”.

”Video-dokumentarac obuhvata antologijski film iz 1992. godine ‘Posljednje cikvanje’ koji traje 26 min. Film govori o ratu dva zaraćena cikva klana, što je zapravo parodija na kung fu filmove, a nakon toga će govoriti desetak Podgoričana koji su tih 90-ih poznavali Šurde. Na kraju će biti prikazan video o Štafeti mladosti koju su Šurde uručile “kralju” Boru Miranoviću 1993. godine”, navodi se u opisu.

Večerašnji program takođe počinje u 20 časova u sali Dodesta, a predstavlja domaću i inostranu selekciju kratkih filmova. Bojović objašnjava da je upravo kratka video forma danas izuzetno važna kao način izražavanja.

”Kratka forma koju favorizujemo svih ovih godina izuzetno je važna jer omogućava svima, a pogotovo mladim autorima, da se slobodno izraze. Bez ikakavih tematskih, tehničkih ili žanrovskih ograničenja, bez obzira da li imaju formalno filmsko ili umjetničko obrazovanje, ako je njihov video ili kratki film zanimljiv, mi im dajemo prostor i afirmaciju”, kaže Bojović.

Pritom je, uz svakodnevnu upotrebu mobilnih telefona i dostupnost raznih drugih tehničkih uređaja, ova forma skoro pa svima pristupačna.

”To je još jedna od prednosti kratke forme, jer, pored svega ostalog, nije opterećujuća u tehničkom smislu, pa se dobar video ili kratki film može komotno snimiti i telefonskom kamerom”, ističe Bojović i dalje najavljuje dvodnevni program.

Domaća selekcija 17. Smotre obuhvata filmove: “Osmijesi jednog dana” (8:41) autora Đorđija Petrovića, “Privatni čas” (00:32) Eda Žuđelovića, jednominutni film “Šta žabac Andrija misli o aktuelnom političkom trenutku” Branislava Đurišića, “Novogodišnja Pepeljuga” (5:48) Mateje Raičković, ”Pass Matters” (1:37) Mladena Blaževića, ”Joy and Woe” (3:02) Teodore Sikimić, “Kako da spriječimo” (1:32) Milenka Subotića, petominutni “Brch Brch” Stele Kontić, “Havaria zavladaće” (3:20) u produkciji tima “Bezalkoholna Havaria”, “Pucanje” (2:23) Tine Kuzman, ”Zavjet” (7:05) Mladena Ivanovića, ”Crtež Buke” (3:00) Mila Bešovića, “Na poslu” (6:41) Miša Obradovića, ”Krah (O prirodi)” (3:11) Anastasa Stojilovića i “Prašina (9:19) Filipa Markovinovića.

Selektori inostrane selekcije Pierre - Luc Vaillancourt iz Kanade i Aliaksandr Martyniuk kao predstavnik bjeloruskog Vagrant film festivala odabrali su djela deset autora iz cijelog svijeta. Na repertoaru su filmovi: “Sphere” (3:35) koji potpisuje Nikodem Klos iz Poljske, trominutni “Big Touch” Kristofera Tenzisa iz Sjedinjenih Američkih Država, “Good resolutions” (2:38) Sare Prioreli iz Italije, “Dehumanized” (00:47) Luisa Bruknera iz Njemačke odakle stiže i “DING (Thing)” (04:32) koji potpisuje Malte Stein, slijedi “Rocks and Crows” (4:10) Ane Torens iz Švajcarske, dvanaestominutni “Mad in Xpain” koji potpisuje Coke Rioboo Cortes iz Španije, dvominutni “Spectres” u režiji Gejla Sobota iz Australije, “Atomkraftwerk Zwentendorf” (16:40) koji potpisuje Houp Taker iz Sjedinjenih Američkih Država i sa Novog Zelanda “Worms Ate My Flesh” (4:56) Nigela Bredoka.

Nakon programa prvog dana, koji traje oko dva sata ukupno, nedjelja je posvećena Šurdama i videografiji regiona. Biće prikazano pet pobjedničkih filmova sa ovogodišnjeg festivala Filmski front Novi Sad.

”Međunarodni festival kratkometražnog filma ‘Filmski front’ pokrenut je u Novom Sadu 2003. godine od članova reosnovanog Kino kluba Novi Sad. Prvobitno zamišljen kao festival malih i nezavisnih filmskih produkcija, namijenjen talasu post low-fi filmova koji svojim ambicijama prerastaju okvire amaterskog filma, festival se tokom godina mijenjao i prilagođavao potrebama prije svega mladih autora koji tek traže prostor za afirmaciju svog autorskog stvaralaštva. Festival se, od ove godine, okrenuo u potpunosti kratkom igranom filmu, dok su ostali filmski rodovi zastupljeni kroz specijalne programe. Postoje dvije takmičarske selekcije, regionalna za filmove sa prostora bivše Jugoslavije i međunarodna”, navodi se u objašnjenju.

Na programu su “Nije zima za komarce” (28) u režiji Josipa Lukića, Klare Sovagović iz Hrvatske, “Krotki” (22) Jovana Dimoskog iz Srbije, “Work it Class!” (8) u režiji Pola Digglera iz Španije, “Get Home Safe” (13) Tamare Denić iz Njemačke, “Radio Silence” (16) rediteljke iz Danke Keren Lumer-Klabers, kao i kratki aftermovie o Filmskom frontu.

Smotra kratke video forme je festival oslobođen strogih koncepata tema, žanrova i ideja, a koji favorizuje različite vrste pristupa filmu.

”Kratkim filmom/videom uglavnom se bave umjetnici koji su rasterećeni komercijalnih ciljeva, što pomenutom konceptu daje posebnu vrijednost. Od 2006. godine festival okuplja crnogorske autore koji djeluju u sferi alternativnog, supkulturnog filma/videa i u dosadašnjih 16. festivalskih izdanja, prikazana su 253 filma naših autora”, poručuju organizatori 17. Smotre su NVO “Zabjelo Republika” i Studio Branko.

Smotra se realizuje uz tehničku podršku Kino kluba Podgorica i uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Bonus video: