Neki samo đavolu znan način

Sve čega se dohvati, aktuelna postava pretvara u besmislicu - odnosno u lakrdiju. Molim vas, ne velim da su nam u prethodnom periodu cvjetale ruže - upravo suprotno - ali ovo što se danas dešava je daleko ispod standarda iz vremena mrskog nam DPS-a

11209 pregleda 9 komentar(a)
Svetislav G. Popović, Predsjednik Savjeta za reviziju PP CG, Foto: Ucg.ac.me
Svetislav G. Popović, Predsjednik Savjeta za reviziju PP CG, Foto: Ucg.ac.me

Ovo što sljedi ide pod odrednicu: proceduralno - da ne bude poslije da vas nijesam upozorio...

Dakle, ne mogu a da ne konstatujem, odmah na početku, da je uzvišeni Sveto Gavrilov Popović, prvi među glasovitim crnogorskim planerima i urbanistima, a ujedno i čelnik pjesmom opjevanog Savjeta za reviziju Prostornog plana Crne Gore - pustio šaru i udario pečat na Koncept Prostornog plana Crne Gore - što je još jedan veliki korak ka strateškom dokumentu od nesagledivog značaja za strijeloviti razvoj i nezaustavljivi rast svima nama najdraže države Crne Gore - majke naše, vječna joj slava i hvala.

”Obrađivač plana je prihvatio primjedbe i izvršio korekcije u skladu sa dostavljenim mišljenjem “, veli Sveto u Mišljenju na korigovani Koncept PPCG - u Mišljenju iza kojega ne stoji, molim vas, Svetov Savjet za reviziju planskih dokumenata, kako sam ranije (pogrešno) rekao, već pomenuti Svetov Savjet za reviziju PPCG, “tako da plan može ići u dalju proceduru (mašala, mašala - op.a.)” - s tim da nije baš sasvim jasno, nama sa ove strane, o kojim primjedbama je riječ i o kojem mišljenju - ili pak Mišljenju.

Pa onda imamo 54 strane neodoljivog štiva - isključivo za velike sladokusce - štiva koje, usudio bih se da primijetim, nije lako slijediti i precizno tumačiti bez uvida u prethodno data Mišljenja SzRPPCG - koja nam, nažalost, nijesu dostupna.

A imamo i Zaključak: “Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju koju čine” ti i ti dokumenti, da ne nabrajam, “konstatuje se da su članovi Savjeta u svojim izvještajima naglasili da je obrađivač otklonio veliki broj primjedbi, sugestija, komentara i predloga (obrađivač je otklonio veliki broj predloga? - op.a.) i unaprijedio Koncept plana (mašala, mašala - op.a.)”.

”U daljem procesu izrade PPCG”, veli još u Zaključku, “predstoje aktivnosti na usvajanju osnovnog Koncepta plana. Savjet za reviziju (najvišeg - op.a.) planskog dokumenta daje pozitivno mišljenje na Koncept plana i predlaže Ministarstvu da se korekcije u skladu sa primjedbama i sugestijama iz ovog izvještaja, izvrše u fazi izrade Nacrta plana”.

Molim lijepo - uz opasku, naravno, da su nadljudski napori koji se u ovom povijesnom trenutku ulažu u izradu PPCG - suštinski vezani za notorni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata (tzv. Paškov Zakonik) iz davne 2017. godine - koji je, kako je ispravno primijetio jedan javni djelatnik - “klinički mrtav” - ali zato drug Novica i ostala družina udarnički rade, danonoćno, na novom zakonu - tj. na setu novih zakona u oblastima PP i IO - tako da bi trebalo da u jednom povijesnom trenutku - koji, nadajmo se, nije toliko daleko - imamo i set novih (novcijatih) zakona i Prostorni plan CG - koji počiva na starom (nevažećem) zakonu.

To je nama naša velika pobjeda od 30. avgusta 2020. godine dala - da sve čega se dohvati, aktuelna postava pretvara u besmislicu (nonsence) - odnosno u lakrdiju. Molim vas, ne velim da su nam u prethodnom periodu cvjetale ruže - upravo suprotno - ali ovo što se danas dešava je daleko ispod standarda iz vremena mrskog nam DPS-a.

Ako meni ne vjerujete - pitajte uzvišenoga Svetozara Gavrilovoga Popovića - on je najpozvaniji da odgovori na to pitanje.

***

Na Internet stranici Inženjerske komore Crne Gore - majke naše, vječna joj slava i hvala - primijetio sam najavu za V Sjednicu Skupštine strukovne komore arhitekata - koja je trebalo da bude održana u pretprošli petak 16. decembra - a da li je održana - ili nije održana - to ni ona nije znala, jer je bio mrak - ili u prevodu: na pomenutoj Internet stranici, u ovom trenutku (četvrtak, 22. decembar, u 15:05 sati) nema Zapisnika sa V sjednice SSKA.

Kako bilo, ne mogu a da ne primijetim da je jedna od tačaka Dnevnog reda V Sjednice SSKA bila “Informacija o procesu izrade nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata” - i za tu sam informaciju, moram vam odmah priznati, iznimno zainteresovan - i personalno i kao delegat Skupštine IKCG - te stoga molim druga Novicu, na koljenima, da mi proslijedi tu informaciju, ako mu je pri ruci.

A među materijalom za odavno zaboravljenu IV sjednicu Skupštine IKCG - koji mi je, kao delagatu SIKCG, uredno dostavljen - nalazi se i Odluka Upravnog odbora IKCG sa III vanredne sjednice, održane 24. avgusta tekuće godine - kojom se “utvrđuje predlog konceputalnih primjedbi u skladu sa Javnim pozivom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - i iste se upućuju Skupštini Komore na razmatranje i usvajanje”.

I još veli, na kraju: “Konceputalne primjedbe se upućuju Skupštini Komore da, u što kraćem roku, iste razmotri i sprovede dalju proceduru” - uz opasku da nešto na tu temu jesmo razmatrali na pomenutoj, IV Sjedinici SIKCG - ne velim - ali bih se zakleo da nijesmo donijeli nikakvu Odluku vezano za predlog konceputalnih primjedbi u skladu sa Javnim pozivom MEPPi za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta ZoPPiIO - niti smo išta sproveli u dalju proceduru - o čemu svjedoče i Odluke sa IV Sjedinice SIKCG od 27. septembra - koje su uredno objavljene na adresi ingkomora.me.

Unatoč tome, u Izvještaju o konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, imamo poredane sve te konceptualne primjedbe iza kojih stoji UO IKCG - a samim tim i ja, u svojstvu delegata SIKCG - ni kriv ni dužan.

Dakle, UO IKCG je 24. avgusta tekuće godine utvrdio predlog konceputalnih primjedbi povodom najavljene izrade Nacrta ZoPPiIO - i to nakon 20. avgusta - nakon posljednjeg roka za slanje primjedbi na adresu MEPPiU - maherski, dakle, svaka čast - da bi zatim uputio te primjedbe SIKCG - koja je trebalo da se o njima izjasni 27. septembra, na IV sjednici - ali se ipak nije izjasnila - o čemu svjedoči činjenica da među objavljenim odlukama sa te sjednice nema odluke o primjedbama - da bi se iste te konceptualne primjedbe ipak pojavile, na neki samo đavolu znani način, u Izvještaju koji je objavljen na Internet stranici MEPPiU - pazite sad: 8. novembra.

Druže Srđane, ne insistiram, nikako - ali me ipak muče dva pitanja: da li ste, dakle, u stanju da moje kolege iz SIKCG i mene uzmete za ozbiljno? - to je prvo pitanje - i drugo: da li ste u stanju da sebe uzmete za ozbiljno?

Generalni moj stav, vezano za te nesrećne primjedbe UO IKCG na ZoPPiIO, bio bi da su diletantske - najblaže rečeno - jer očigledno nije postojala namjera da se ulože stvarni napori, od strane UO IKCG, ne bi li se, sa najvišeg stručnog mjesta, ukazalo ljudima koji rade na budućim, ako-bog-da zakonima, na samu srž problema zvanog zakoni u oblastima planiranja i izgradnje (i svega ostalog u vezi s tim).

O tome, o srži problema, ipak ne sad, nego u nekom od narednih brojeva...

***

I baš u trenutku kada sam bio duboko ubijeđen da me ništa ne može (i ne smije) iznenaditi - javiše mi neke arhitektice mlade, mnogo mlade mnogo slatke - da je komesar Stevović donio odluku da Crnu Goru na predstojećoj, XVIII Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji 2023 - ne predstavlja moj favorit - omladinac Džejkob Milatović - nego - pazite sad dobro: Zoran Lazović!

OK, ispucah za danas...

Arrivederci ragazzi!

Bonus video: