O (ne)stvarnosti Pazolinijevog djela

Knjiga “PPPP Pjer Paolo Pazolini Filozof” biće predstavljena u srijedu, u Podgorici

2432 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija knjige “PPPP Pjer Paolo Pazolini Filozof”, čiji su urednici Toni Hildebrant i Đovanbatista Tuza, biće upriličena u srijedu u Podgorici u Dvorcu Petrovića u 18 časova.

Na inicijativu vizuelne umjetnice i docentkinje na Fakultetu za dizajn i multimediju Irene Lagator Pejović, predstavljanje knjige organizuju Univerzitet Donja Gorica UDG, u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, Arhivom Cetinjskih bijenala i Institutom za savremenu umjetnost. O knjizi i o Pazolinijevom odnosu prema filozofiji, tom prilikom će govoriti filozof i istoričar umjetnosti Toni Hildebrandt.

”Stotinu godina nakon rođenja Pjera Paola Pazolinija, njegov bi se opus najbolje mogao opisati kao ‘une pense’ kao vijugava misao koja potiče na razmišljanje, da citiramo Žan Luka Godara o Pazoliniju u ‘Histoire(s) du cinema’. Posljednjih godina značajno je poraslo istraživanje Pazolinijevog rada, ali uglavnom iz italijanističke perspektive i s posebnim fokusom na njegovu poeziju, prozu i film. Predložena knjiga eseja i istraživačkih tekstova umjesto toga ističe interes njegovog rada za istoriju filozofije dvadesetog vijeka. Knjiga ‘PPPP’ objedinjuje ključne spise filozofa koji su relativno nepoznati čak i u kontekstu savremene francuske i italijanske misli. Prikupljanjem malo poznatih ili novoprevedenih eseja ovih filozofa, knjiga ima za cilj da podstakne savremenu raspravu o (ne)stvarnosti Pazolinijevog djela”, ističe se u najavi događaja.

Zastupljene eseje potpisuju Đorđo Agamben, Emanuel Aloa, Alain Badu, Roland Barts, Masimo Kaćari, Luka Kaminati, Ćezare Kazarino, Roberto Espozito, Markus Doler, Harun Faroki, Mišel Fuko, Majkl Hart, Džej Hetrik, Toni Hildebrant, Žun Fudžita Hiroze, Filipe Laku-Labart, Tomas Mačo, Ara H. Meržijan, Pedro A.H. Pažao, Alesia Rićardi, Vega Teskari, Lia Turtas, Đovanbatista Tuza, Barbara Vinken, Mekenzi Vark i Ivan Kalder Vilijams.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Mimesis International.

Bonus video: