Rutina, sitne radosti i pitanja o prošlosti

“Osmijesi jednog dana” Đorđija Petrovića najbolji je kratki film u domaćoj selekciji dok je najbolji kratki film u inostranoj selekciji “Mad in Xpain” čiji je autor Coke Rioboo Cortes iz Španije

2911 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma "Osmijesi jednog dana", Foto: Privatna arhiva
Scena iz filma "Osmijesi jednog dana", Foto: Privatna arhiva

Nagradu za najbolji kratki film u domaćoj selekciji 17. Smotre kratke video forme - Festivala alternativnog filma i videa, osvojio je film “Osmijesi jednog dana” autora Đorđija Petrovića, dok je najbolji kratki film u inostranoj selekciji “Mad in Xpain” čiji je autor Coke Rioboo Cortes iz Španije.

To je odlučio žiri u sastavu: urednik smotre Zoran Bojović, prošlogodišnji pobjednik Saša Jovetić i predstavnica Kino kluba Podgorica Milena Đukić.

Nagrađeni film “Osmijesi jednog dana” na jednostavan i istovremeno efektan način prikazuje ritam i dinamiku ljetnjeg dana u stanu autorove bake, istakao je žiri u obrazloženju.

”U rutini i dnevnim obavezama ukazuju se sitne radosti, sjete i pitanja o prošlosti”, navodi se u opisu.

Petrović je rođen u Podgorici 2001. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, smjer Filmska i televizijska režija upisao je 2020. i trenutno je na trećoj godini studija. Tokom studija režirao je sedam kratkih filmova, a neki od njih selektovani su u program više domaćih i inostranih festivala. Ovaj film je nastao ujedno i kao ispitni film na drugoj godini studija iz predmeta Dokumentarni film.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio i filmu “Pucanje” Tine Kuzman u kojem je autorka dinamičnom montažom efektno prikazala skrivenu emociju tjeskobe i muke, zatim filmu “Zavjet” Mladena Ivanovića...

”Kao kontrast audio narativa, gdje Nikola (33) nabraja sve svoje slavne pretke, suprotstavlja se izuzetan vizuelni narativ koji otkriva napušteno i jezivo groblje u centru Podgorice”, navodi žiri i dodaje da je Specijalno priznanje osvojio i film “Na poslu” Miša Obradovića koji predstavlja iskren prikaz svakodnevne rutine jednog dramskog umjetnika.

Kada je u pitanju najbolji kratki film u inostranoj selekciji, žiri je kao najbolje ostvarenje odabrao djelo autora iz Španije, uz obrazloženje:

”Magična animacija prikazuje postapokaliptičnu Španiju gdje različita plemena opstaju, boreći se da preuzmu kontrolu nad jedinim izvorom za život koji postoji - crnim vinom veoma lošeg kvaliteta”.

Iz filma “Mad in Xpain”
Iz filma “Mad in Xpain” foto: Privatna arhiva

Projekcije filmova u obje takmičarske selekcije upriličene su prvog dana ovogodišnje smotre kada je publika bila u prilici da pogleda selekciju ostvarenja 15 domaćih i 10 filmova iz cijelog svijeta. Video-radovi koji su prikazani pripadaju različitim formama, što je bila i namjera organizatora. Smotra je zatvorena u nedjelju kada je program bio posvećen videografiji regiona i titogradskom pank pokretu “Šurde” o kojima je prikazan i video-dokumentarac “Šurde - titogradska paklena pomorandža”.

Bonus video: