Priča o ljubavi, želji i preispitivanju

Komad je, po tekstu Sajmona Stouna, režirala i adaptirala Ana Tomović

3332 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Premijera predstave “Jerma” Sajmona Stouna u režiji i adaptaciji Ane Tomović, biće izvedena danas u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) u 20 časova, a repriza slijedi narednog dana.

Stoun je tekst pisao po čuvenom Lorkinom djelu koje je u pozorištu premijerno izvedeno 29. decembra 1934. godine, tačno 88 godina prije premijere u CNP-u, podsjetio je direktor Marko Baćović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

”Važno je što se bavimo ženskom temom i drago mi je zbog toga. Pritom, predstavu sa pretežno ženskom podjelom režira žena. Naša ‘Jerma’ je psihološka intimna drama, prepuna strasti i emocija”, istakao je Baćović, dok je Tomovićeva dodala da je srž komada u preispitivanju.

”Ova drama je u svojoj osnovi filozofska i egzistencijalna. Srž komada je u preispitivanju - šta je to stvar lične odluke, šta racionalno možemo da odlučimo, a šta je to biološko u nama što nas, kada dođu određene godine, goni da možda ipak poželimo djecu i šta se dešava kada ne možemo da ih imamo”, navodi rediteljka.

U glavnoj ulozi je “Ona” koju igra Kristina Obradović koja je istakla da bi radije o predstavi i liku govorila nakon, a ne uoči izvedbe.

”Odgovornost rada na ovoj ulozi za mene je bila velika, najveća do sada. Ovo je priča o ljubavi i o želji. Ljubav je autentična, neupitna i time je teže kada se razbije na samom kraju. A želja ove žene da ima dijete danas je konglomerat nasljeđa jednog kolektivnog koda koji je već u našem DNK, kolektivnog očekivanja koje postoji, iako smo se zaogrnuli plaštom emancipacije, konglomerat stvarnog htijenja i stvarne potrebe da se bude bremenit višim smislom od ovoga koji osjećamo opipavamo i živimo”, saopštila je glumica.

Aleksandar Gavranić je dodao da u ovoj predstavi sve počiva na glumcu, pa je na to bio usmjeren i proces.

”Mislim da smo se hrabro probijali kroz materijal koji je vrlo slojevit i da smo došli do nečega što razumijemo i što osjećamo. Sve počiva na glumačkoj igri, jako smo usmjereni jedni na druge i vjerujem da imamo šta da odigramo”, poručio je Gavranić.

Pored Kristine Obradović i Gavranića u predstavi igraju: Žaklina Oštir, Maja Stojanović, Vule Marković i Sanja Vujisić. Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, asistentkinja kostima je Gordana Bulatović a izvršni producent je Danilo Milatović.

Objašnjavajući kontekst komada, Tomovićeva je ranije zapisala da je žena koja ne može da ima djecu, nazivana ‘jalovica’, u mnogim kulturama tretirana kao otpadnik od društva i bila obilježena i isključena iz zajednice.

”Tako je i dalje po ruralnijim dijelovima našeg područja, a i širom svijeta. Ali to nije slučaj i u velikim urbanim gradovima. Stoun piše dramu koja se dešava u savremenom Londonu, gdje žene mogu da budu ono što žele i da žive život kakav žele uklopljene u ritam grada koji je u stalnoj promjeni, mogu da imaju identitete koje žele, karijere koje žele, odnose koje žele, da žive svoj život bez ikakvog pritiska zajednice. U savremenim urbanim kontekstima se majčinstvo i te kako dovodi u pitanje, iz više razloga”, navodi ona...

Bonus video: