Italijan varao pisce i ukrao više od hiljadu neobjavljenih rukopisa

Bernardini (30) se izjasnio da je kriv za prevaru pred sudom u Njujorku, ali njegovi motivi ostaju nejasni, pošto se ukradeni rukopisi nikada nisu našli na internetu, niti je ikada tražio otkup za njih

7358 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijan Filipo Bernardini je priznao da je ukrao više od 1.000 neobjavljenih rukopisa, među kojima su i neki poznati autori.

Kako prenosi Bi Bi Si, Bernardini se predstavljao kao predstavnik izdavačkih kuća, kako bi zavarao pisce da mu pošalju rukopise.

Dodaje se da je koristio poznavanje izdavačke industrije, pošto je prethodno bio zaposlen u izdavačkom gigantu "Sajmon & Šuster" u Londonu, prenosi N1.

Bernardini (30) se izjasnio da je kriv za prevaru pred sudom u Njujorku, ali njegovi motivi ostaju nejasni, pošto se ukradeni rukopisi nikada nisu našli na internetu, niti je ikada tražio otkup za njih.

Presuda Bernardiniju, koga je FBI uhapsio u januaru 2022. godine, rasvijetliće misteriju koja godinama muči svijet književnosti, između ostalih i poznate pisce, poput Margaret Etvud, Ijana Makjuana i Sali Runi, koji su bili žrtve Italijana.

Tužioci su saopštili da je registrovano više od 160 lažnih internet domena.

Agenti, urednici i članovi žirija Bukerove nagrade su svi bili žrtve ove prevare, u kojima im je sa lažnih mejl adresa, sličnih zvaničnim izdavačkih kuća, stizao zahtjev za slanje rukopisa, među kojima je i onaj dobitnice Bukerove nagrade Margaret Etvud.

Bonus video: