Film Anje Jovanović u Francuskoj

Kratkometražno ostvarenje “Sve je išlo sigurnim tokom” biće prikazano na International Clermont-Ferrand Short film festivalu

2881 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Promo
Scena iz filma, Foto: Promo

Kratkometražni igrani film “Sve je išlo sigurnim tokom” (Steady Flow), u režiji mlade crnogorske rediteljke Anje Jovanović, selektovan je za učešće na International Clermont-Ferrand Short film festivalu, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

U pitanju je jedan od najznačajnijih evropskih festivala kratkometražnog filma, a ove godine će biti održan od 27. januara do četvrtog februara, najavljeno je ranije.

Film Anje Jovanović ušao je u selekciju zajedno sa još 77 filmova sa svih strana svijeta, a odabran je u konkurenciji od 8.500 prijavljenih filmskih ostvarenja.

International Clermont-Ferrand Short film festival
foto: Promo

Glavni likovi filma “Sve je išlo sigurnim tokom” u godinama su kada čuju posljednji poziv za odlazak iz male sredine, i imaju drugačije izglede u vezi sa napuštanjem porodičnog komfora (ili tjeskobe), radi života u drugim gradovima i većim zemljama, navodi se u opisu.

”I baš u trenutku potpunog mimoilaženja, oni se povezuju i nalaze jedno čudno i neočekivano utočište, iz kojeg sve na trenutak izgleda dobro, lijepo, čak i magično”, piše u sinopsisu.

Scena iz filma
Scena iz filmafoto: Promo

Uloge u filmu tumače: Pavle Prelević, Maja Čampar i Stevan Vuković. Scenario i režiju potpisuje Anja Jovanović. Producenti su Biljana Vušović i Mladen Ivanović, direktor fotografije je Vladimir Đurić, montažer Bojan Filipović, kostimografkinja Lina Leković, scenografkinja Dragana Baćović, snimatelj zvuka Aleksandar Brajović, a kolor grejding je radio Aleksa Vitorović.

Film je svjetsku premijeru imao na RIGA Međunarodnom filmskom festivalu u Letoniji. Ranije je dobio podršku Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje produkcije kratkometražnih igranih filmova. O značaju prikazivanja filma “Sve je išlo sigurnim tokom” na International Clermont-Ferrand Short film festivalu govori i činjenica da je to, po broju publike i ljudi iz svijeta filma, drugi po veličini filmski festival u Francuskoj, poslije Kanskog festivala i jedan od značajnijih u Evropi.

Bonus video: