Crteži Ilije Šobajića u Kući legata

Izložba u Beograd stiže iz Crne Gore kako bi i beogradska publika imala priliku da uživa u djelima ovog velikog umjetnika

3200 pregleda 0 komentar(a)
Šobajićevi crteži, Foto: Kuća legata Beograd
Šobajićevi crteži, Foto: Kuća legata Beograd

Zahvaljujući saradnji Kuće legata iz Beograda i JU Muzeji i galerije Nikšić, Legat Petra Lubarde od danas, pa do kraja marta, biće bogatiji za 20 crteža Ilije Šobajića.

”Korespodencija: Crteži Ilije Šobajića” je izložba koja u Beograd stiže iz Crne Gore kako bi i beogradska publika imala priliku da uživa u djelima ovog velikog umjetnika.

Koncept izložbe je zasnovan na činjenici da je Petar Lubarda za vrijeme svog boravka na beogradskoj Umetničkoj školi, bio učenik Ilije Šobajića na predmetu večernji akt.

Šobajićevi crteži
foto: Kuća Legata Beograd

Međutim relacija se ne ogleda samo u toj ravni profesor-učenik. Iako je generacijski jaz između ova dva stvaraoca uslovio nepremostive razlike u pristupu, doživljaju i interpretaciji umjetnosti, postoje određene komponente koje spajaju ova dva montanjara. Iako dijametralno suprotnih propozicija, jednako su bili nepokolebljivi i beskompromisni. Šobajić, crtač vješte i mirne ruke, akademsko-klasičarske provenijencije, i Lubarda ekspresionist duboke slikarske promišljenosti, veoma bogate poetike, idejno-tematski su bliži neko što se to da naslutiti. Duhovna podloga oba stvaraoca prožeta je Crnom Gorom, preciznije njenom geografijom, istorijom, legendom i poezijom. Šobajić nam upotpunjuje sliku o Lubardi, o porijeklu njegove poetičnosti tj. njegove misaone orijentisanosti.

Šobajićevi crteži
foto: Kuća Legata Beograd

Autor izložbe je Luka Đukanović, istoričar umjetnosti-kustos.

Bonus video: