"Izgubljeni raj" Mira Šukovića

Crnogorski slikar predstaviće svoja djela u Beogradu, u galeriji “Lucida”

4962 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba slika “Izgubljeni raj” Miroslava Mira Šukovića biće otvorena u beogradskoj galeriji “Lucida” u četvrtak 26. januara u 18 časova i biće dostupna posjetiocima do 16. februara.

U tekstu “Etika likovnog” u katalogu, Dejan Đorić podsjeća da je Šuković, rođen u Bihaću 1977. godine, crnogorski slikar koji je izlagački veoma prisutan u Srbiji.

”Jedan je od onih pravih, rasnih crtača sa jugoistoka Evrope koji su uprkos visokoizgrađenog crtačkog stila umjeli da osvoje sliku, što često samosvojnim crtačima ne polazi za rukom... Šuković dolazi iz moćne struje crnogorskog iracionalizma, iz matice balkanske fantastike, kao možda najvišeg vida figuracije, jer ne nastaje na osnovu viđenja i podražavanja prirode već istraživanja i definisanja mašte, nekih unutrašnjih predjela. On je psihonaut koji prelijeće svoj unutarnji pejzaž, orao koji čisti svoju teritoriju, njegov iracionalizam je snažan i izvoran”, ističe Đorić.

Šukovićev opus, na prvi pogled je u znaku ekspresivnog, primjećuje Đorić.

”Međutim, slikar je našao način da ekspresionizam spoji sa fantastikom, što nije uobičajeno. Za njega se ne može reći ni da je (post)moderni umjetnik, on živi svoj likovni vijek po strani od buke i bijesa neoavangardi. Njegov opus je prije predmoderan nego (post)moderan ili antimoderan, on je iskonski umjetnik koji stvara poput pećinskog slikara-šamana. Zato za razumijevanje njegovog stvaralaštva nisu ključne uobičajene kategorije anatomije i kolorita već samo snaga izraza. Bojene vrijednosti su kod njega prigušene i više suptilne nego u drugom planu, svedene na osnovne, na borbu svijetlog i tamnog, a anatomija je tek naznačena ili u okviru čudovišnog. Kada govorimo o htonskom i demonskom u ovom opusu, treba imati na umu da srpska riječ čudovišno ima sakralni prefiks - čudo”, istakao je Đorić u tekstu.

Miro Šuković
Miro Šukovićfoto: Privatna arhiva

Đorić zaključuje da Miroslav Miro Šuković ne komplikuje svoju umjetnost, stoga su kompozicije svedene a kolorit pojednostavljen, ne oponaša spoljnji svijet već istražuje i istrajava u onom svom začudnom.

Bonus video: