Revija “Pozorište na filmu”

Projekcije počinju danas i traju do prvog februara, a na repertoaru su tri poznata ekranizovana pozorišna komada, svake večeri u sali Dodest, u 20 časova

942 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Kinematografska ostvarenja u čijem fokusu su međuzavisni odnosi pozorišta i filma, na repertoaru je revije “Pozorište na filmu” Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Trodnevna revija počinje danas i traje do prvog februara, a biće prikazana tri poznata ekranizovana pozorišna komada, svake večeri u sali Dodest, u 20 časova.

Program osme u nizu revije, počeće rimejkom francusko-italijanske komedije Eduarda Molinara “Kavez” iz 1996. godine. Glavne uloge tumače Robin Vilijams, Džin Hekman, Nejtan Lejn i Dajan Vist.

"U filmu dva prenaglašena gej karaktera se trude da prigrle nove identitete i da nas uvuku u njihovu porodičnu dramu. Zapravo, idila dvojice homoseksualaca se totalno mijenja kada sin jednog od njih objavi da se ženi sa kćerkom ozloglašenog konzervativnog političara. 'Kavez' je adaptirala Elejn Mej, a režirao Majk Nikols, čime je legendarni bivši komičarski duo ostvario prvu filmsku saradnju", navodi se u saopštenju iz KIC-a.

Revija se nastavlja sjutra filmom "Konj” iz 1977. Film je zasnovan na brodvejskoj predstavi i imao je tri nominacije za nagradu "Oskar", u kategorijama za najboljeg glavnog glumca, sporednog glumca i adaptirani scenario. Igraju Ričard Barton, Piter Firt, Kolin Blejkli, Džoan Plaurajt, Ajlin Etkins i Dženi Aguter.

"Respektabilna Lametova filmska adaptacija drame Pitera Šafera je psihološka misterija u okviru koje renomirani psiholog izvlači emocionalne demone koji muče 17-godišnjeg tinejdžera odgovornog za seriju divljačkih napada na konje u blizini njegove kuće u Hempširu", piše u saopštenju.

Revija će biti zatvorena ostvarenjem iz 1972. godine “Uticaj gama zraka na nevene 'Čovjek na mjesecu'”.

"Zasnovan na drami koja je nagrađena Pulicerovom nagradom, film 'Uticaj gama zraka na nevene čovjek na mjesecu'' prati život disfunkcionalne porodice koju čine ekscentrična udovica i majka i njene dvije kćeri, ekstrovertna Rut koja pati od epilepsije i uvijek se pokorava majčinoj volji i Matilda koja spas pokušava pronaći u školskim naučnim eksperimentima. Ova adaptacija nastala na istoimenoj drami Pola Zindela donosi nesvakidašnju priču o sestrama i veoma različitim načinima na koje se nose sa svojim životom", zaključuje se u najavi.