Andrea Rajzborou ostaje u trci za Oskara

Američku akademiju za filmsku umjetnost i nauku zabrinjavaju kampanje na društvenim mrežama

3115 pregleda 0 komentar(a)
Andrea Rajzborou u filmu "To Leslie", Foto: Momentum Pictures/AP
Andrea Rajzborou u filmu "To Leslie", Foto: Momentum Pictures/AP

Andrea Rajzborou zadržaće nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu, odlučila je Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku na vanrednom sastanku.

Iako glumica ostaje u trci za Oskara, Akademija je saopštila da je taktika korišćena u kampanji za film "To Leslie", u kojem Andrea igra glavnu ulogu, izazvala "veliku brigu".

Andrea Rajzborou je uoči saopštavanja nominacija za Oskara, čija je dodjela zakazana za 12.mart u Los Anđelesu, važila za autsajderku, zapravo rijetko ko je uopšte pominjao, izuzimajući njene slavne kolege, kao što su Edvard Norton, Šarliz Teron, Mira Sorvino, Džejn Fonda, Gvinet Paltrou… I kada je prošle nedjelje stigla nominacija javnost je bila šokirana, a optužena je glumica, kao i producenti ovog niskobudžetnog filma, za prljavu kampanju koja je prekršila pravila Akademije za filmsku umjetnost i nauku, zbog čega je odlučeno da se „preispita da li je bilo nefer lobiranja“.

I na jučerašnjem sastanku čelnika Akademije pretresano je pitanje da li su prekršena pravila i zaključeno je da, uprkos problemima, oni nisu na tom nivou da bi „nominacija bila oduzeta“.

Izvršni direktor Američke akademije Bil Krejmer izjavio je da nominacija za britansku glumicu ostaje, ali je dodao:

"Otkrili smo društvene mreže i kampanje na njima koje su izazvale brigu. I ove taktike raspravićemo sa odgovornim licima direktno".

No, nije precizirao koja su to „odgovorna lica“, ali sama glumica, čija je nominacija dovođena u pitanje proteklih dana, Andrea Rajzborou nije optužena za bilo kakav grijeh. Krejmer je napomenuo da je očigledno da su, u eri društvenih mreža i digitalne komunikacije, neophodne nove smjernice u kampanjama.

"Pravila i regulacije moraju biti pojašnjeni kako bi se napravio novi okvir za nepristrasne kampanje. I promjene će nastupiti kada se završi ovaj ciklus nagrada, a svi naši članovi će biti blagovremeno upućeni".

Andrea Rajzborou
Andrea Rajzboroufoto: Jason Mendez / Getty images / Profimedia

Andrea Rajzborou je nominovana prošle nedjelje za Oskara najbolju žensku ulogu za rolu u indi filmu u kojem tumači samohranu majku iz Teksasa koja se odaje alkoholu dok pokušava da skrpi kraj s krajem nakon što je spiskala sav dobitak na lutriji. I na svim dosadašnjim dodjelama nagrada bila je potpuno zaobiđena, međutim uoči saopštavanja nominacija podršku su joj pružile slavne kolege na društvenim mrežama, a neki od njih su bili domaćini projekcija filma „To Leslie“ kako bi apelovali na članove Akademije da je uzmu u obzir za nominaciju i glasaju za nju. Tako je, primjera radi, oskarovka Gvinet Paltrou na Instagramu, uz sliku s britanskom glumicom i rediteljem Majklom Morisom, napisala kako je gledala remek-delo „To Leslie“, dodavši:

"Zaprepašćena sam glumom u filmu. A Andrea bi trebalo da za svoju ulogu osvoji svaku moguću nagradu, kao i sve one koje još nisu ustanovljene!".

Čak je i Kejt Blanšet, kada joj je uručena nagrada na ceremoniji dodele Critics Choice priznanja (za koje Andrea nije bila ni uzeta u obzir), odala počast Andrei Rajzborou.

A još jedan, u međuvremenu obrisan post s Instagrama, u kojem je izvod iz kritike „Čikago san tajmsa“, stajalo je da „svako treba da se divi Kejt Blanšet zbog uloge u 'Taru', ali da je ulogu godine napravila Andrea Rajzborou“, što je protumačeno kao kršenje pravila Akademije.

I poslije bure i kontroverzi prethodnih dana, nakon jučerašnjeg sastanka Američka akademija podsjetila je da je svrha njenih pravila vezanih za promotive kampanje kako bi naslovi ušlu u trku za Oskara da „obezbijede fer i etički proces dodjele nagrade - jer to su osnovne vrijednosti Akademije“, dodavši:

"Akademija nastoji da stvori okruženje u kojem se glasovi dodjeljuju samo na osnovu umjetničkih i tehničkih dostignuća".