„Naši dani“ na sceni Nikšićkog pozorišta

Glumac i reditelj Radoslav Milenković gostuje 8. februara u Nikšiću sa višestruko nagrađivanom monodramom

1084 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

„Svoju mudrost rastočismo na izbore/Svoju hrabrost na podele i obede/Budućnosti zatvorismo sve izvore/A poraze proglasismo za pobede“, zapisao je Vladislav Petković Dis u svojoj pjesmi „Naši dani“.

Upravo tako se zove monodrama koju skoro četiri decenije igra glumac i reditelj Radoslav Milenković i koju će izvesti na sceni Nikšićkog pozorišta u srijedu 8. februara, u 20 časova.

Riječ je o monodrami koja je nastala dramatizacijom satiričnih Disovih pjesama (Naši dani, Himna) i najznačajnijih pripovjedaka srpskog satiričara Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more), a Milenković je kompletan autor predstave.

„Milenković u predstavi igra više od trideset likova, oslanjajući se na snažnu facijalnu ekspresiju i pantomimu pokazujući svoje izvanredne glumačke sposobnosti“, stoji u najavi monodrame koju je Milenković izveo više od 1.850 puta na scenama bivše Jugoslavije i inostranstva, a koja je i višestruko nagrađivana.

Ni nakon toliko izvođenja predstava nije izgubila na aktuelnosti, a Domanovićeve pripovijetke kao da su pisane u vrijeme „naših dana“.

Milenković je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše i pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mijača. Glumio je u velikom broju filmova i pozorišnih predstava. Dobitnik je najznačajnijih nagrada za glumu i režiju na brojnim festivalima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Predstava je dio februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, a organizatori su JU „Zahumlje“ i Nikšićko Pozorište.

Bonus video: