Kandidatura "Budva-Boka 2028" predstavljena u Grčkoj

Na otvaranju je govorila predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu

5679 pregleda 4 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Opština Budva
Sa svečanosti, Foto: Opština Budva

Na poziv grčkog grada Elefsina, delegacija kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" boravila je od 3. do 5. februara 2023. godine na otvaranju Evropske prijestonice kulture Elefsina 2023.

Spektakularan program na više lokacija i uz učešće stotinak domaćih i inostranih umjetnika održan je pod sloganom "Mysteries of Transition" uz umjetničku direkciju Mihaila Marmarinosa (Grčka) i režiju Krisa Boldvina (V. Britanija).

Na otvaranju je govorila predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja je pored ostalog rekla:

"Danas Elefsina oblikuje svoj savremeni identitet kombinujući svoju arheološku i industrijsku istoriju sa novom infrastrukturom koju je dobila zahvaljujući tituli Evropske prijestonice kulture za 2023. godinu."

Ona je takođe naglasila da "38 godina nakon što je Meline Merkuri institucionalno uspostavila Evropsku prijestonicu kulture, četvrti grčki grad posle Atine 1985, Soluna 1997 i Patre 2006, dobija ovu prestižnu titulu".

Na otvaranju su govorili i ministarka kulture Grčke Lina Mendoni, nekadašnji ministar kulture Francuske i član Evropskog parlamenta Žak Lang, gradonačelnik Elefsine Argris Ikonomu, predsedsjednica Upravnog odbora projekta Elefsina 2023 Despina Gerolanu i direktorica projekta Elefsina 2023 Nana Spiropulu i drugi. Nagradu "Melina Merkuri" gradonačelniku Elefsine uručio je šef delegacije Evropske komisije u Grčkoj.

Delegacija "Budva-Boka 2028 EPK", predstavila je svoju kandidaturu i obavila razgovore sa predstavnicima EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Evropskih prijestonica kulture i kandidata za prestonice: Temišvar (Rumunija), Češke Buđeovice (Češka), Rems (Francuska), Hihon (Španija), Eš (Luksemburg), Ruen (Francuska) i Elefsina (Grčka), Kemnic (Nemačka), Marsej (Francuska), Košice (Slovačka), Maribor (Slovenija), Liverpul (V. Britanija), kao i rukovodiocima niza evropskih kulturnih i umjetničkih institucija, organizacija i projekata kao što su Culture Next, Narrative Archaeology (Norveška/Italija), Cultterra (Grčka), 7 Columns (Nemačka), Time Circus (Belgija), Agprognostic Temple (Australija/Belgija) i drugi.

Odlukom EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Budva sa Bokom postala je finalista takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. Finalna faza takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture je još zahtevnija od predfinalne, ali Budva je spremna da učini sve što je potrebno da u tom takmičenju i pobijedi.

Kandidaturi "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" predstoji još dosta rada, razvoja projekata i međunarodne saradnje, izgradnje partnerstava sa inostranim kulturnim organizacijama i institucijama, povezivanja sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima.

Bonus video: