Ide Dritan ka’ mašina put krvava Kolašina!

Šalu na stranu - baviti se planiranjem, odnosno sistemskim pitanjima bilo koje vrste, u uslovima apsolutne razgradnje sistema, te u uslovima kranje nestabilnog društveno-političkog ambijenta - van pameti je

13206 pregleda 5 komentar(a)
Sa naučne tribine “Prostorni plan Crne Gore do 2040. godine - Koncept plana” u organizaciji CANU, Foto: canu.me
Sa naučne tribine “Prostorni plan Crne Gore do 2040. godine - Koncept plana” u organizaciji CANU, Foto: canu.me

Primjećujem, u komentarima ispod mog prošlosubotnjeg teksta, da neke pojedinke i neki pojedinci ipak nijesu uspjeli da ukače što je pjesnik htio da kaže - tako da osjećam dužnost, a i obavezu, prije nego li se okrenem drugim temama, značajnijim i radosnijim, da pojasnim neke stvari vezano za prostorno planiranje, u generalnom smislu - općenito - što bi rekli u bratskoj nam Hrvatskoj.

Dakle, “Prostorno planiranje je stalni proces”, veli na Internet stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Rebulike Hrvatske (mpgi.gov.hr), “koji obuhvaća poznavanje, provjeru i procjenu mogućnosti korištenja, zaštite i razvoja prostora, izradu i donošenje prostornih planova te praćenje provedbe prostornih planova i stanja u prostoru”.

I sad vi meni recite - kojoj je to instituciji, na nivou države Crne Gore, stavljeno u zadatak da sistemski (sustavno!) prati provedbu - odnosno sprovođenje - prostornih planova i praćenje stanje u prostoru - kako na državnom, tako i na lokalnim nivoima? Sveto Gavrov i Svetlana uspijevaju da stignu na dosta mjesta i da dosta toga postignu, ne velim - ali očekivati od Sveta i Svetlane da se, pored svega ostaloga, angažuju i na praćenju provedbe prostornih planova i stanja u prostoru - bilo bi to, ruku na srce - pretjerano - pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je Sveto (odnedavno) penzioner.

Svetislav G. Popović
Svetislav G. Popovićfoto: Ucg.ac.me

A sad predlažem da uzmete pod mišku važeći Prostorni plan Crne Gore (SL - 24/08) i važeći Prostorno-urbanistički plan Opštine Kolašin (SL - 12/14), pa da lijepo zapucate do Kolašina, ako vas ne mrzi - ne biste li na terenu, odnosno na licu mjesta, ovjerili da li je “otpoštovano” sve što je određeno i propisano pomenutim planskim dokumentima višeg i najvišeg reda. Što se pak tiče urbanističkih planova koji se odnose na pojedine pozicije unutar teritorije grada Kolašina - odnosno Opštine Kolašin - možete ih konsultovati, ali isključivo na vlastitu odgovornost - jer duže izlaganje štetnim uticajima te vrste planova, može rezultirati ozbiljnim posljedicama po mentalno zdravlje. Uz napomenu, naravno, da je Registar planske i tehničke dokumentacije, koji vodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Kuma - van funkcije - niko više i ne pamti od kad.

Ili, još bolje, hajde da sačekamo da Dritan i Kuma, Dritanova prva pobočnica, dignu tešku mehanizaciju i obrnu put Kolašina - pa da zapjevamo: Ide Dritan ka’ mašina put krvava Kolašina!/ Ruši Dritan, ruši Kuma, od traktora puče guma!

Šalu na stranu - baviti se planiranjem, odnosno sistemskim pitanjima bilo koje vrste, u uslovima apsolutne razgradnje sistema koji, ruku na srce, nikada nijesu funkcionisali ni blizu kako i koliko bi trebalo, te u uslovima kranje nestabilnog društveno-političkog ambijenta - van pameti je, drage moje drugarice i drugovi.

I, što da radimo? Predlažem da sačekamo da Milojko (Mickey) i Jakov preuzmu - pa će oni, možda, znati da nam kažu što treba da radimo.

***

A što se tiče podjele planskih dokumenata, odnosno “razine prostornih planova”, što bi rekli u bratskoj nam Hrvatskoj - ne mogu a da vam ne skrenem pažnju na Članak 60, meni omiljeni članak Zakona o prostornom uređenju, koji se primjenjuje na teritoriji bratske nam Republike Hrvatske, od 1. januara 2014. godine.

Pa kaže: “Članak 60./ (1) Prostorni planovi donose se na državnoj, područnoj (regionalnoj) i lokalnoj razini./ (2) Prostorni planovi državne razine su Državni plan prostornog razvoja, prostorni plan ZERP-a (Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske - op.a.), Prostorni plan epikontinentalnog pojasa Republike Hrvatske, prostorni plan nacionalnog parka, prostorni plan parka prirode i drugi prostorni plan područja posebnih obilježja čija je obveza donošenja propisana Državnim planom prostornog razvoja i urbanistički plan uređenja izdvojenog građevinskog područja izvan naselja za gospodarsku i/ili javnu namjenu državnog značaja (u daljnjem tekstu: urbanistički plan uređenja državnog značaja)./ (3) Prostorni planovi područne (regionalne) razine su prostorni plan županije, Prostorni plan Grada Zagreba i urbanistički plan uređenja izdvojenog građevinskog područja izvan naselja za gospodarsku i/ili javnu namjenu županijskog značaja (u daljnjem tekstu: urbanistički plan uređenja županijskog značaja)./ (4) Prostorni planovi lokalne razine su prostorni plan uređenja grada, odnosno općine, generalni urbanistički plan i urbanistički plan uređenja, osim urbanističkog plana uređenja iz stavaka 2. i 3. ovoga članka”.

Članak 3 pomenutog Zakona, otklanja pak neke ovdje prisutne nedoumice vezano za definiciju prostornog planiranja: Pojmovi/ Članak 3, pa pod tačkom 29. imamo: “prostorno planiranje kao interdisciplinarna djelatnost je institucionalni i tehnički oblik za upravljanje prostornom dimenzijom održivosti, kojom se na temelju procjene razvojnih mogućnosti u okviru zadržavanja osobnosti prostora, zahtjeva zaštite prostora te očuvanja kakvoće okoliša i prirode određuje namjena prostora/površina, uvjeti za razvoj djelatnosti i infrastrukture te njihov razmještaj u prostoru, uvjeti za urbanu preobrazbu i urbanu sanaciju izgrađenih područja te uvjeti za ostvarivanje planiranih zahvata u prostoru”.

Drugarice i drugovi, molim vas - ovo se ne može reći jednostavnije - uz uslov da želimo da ostavimo utisak izvrsne upućenosti u problematiku, obrazovanosti (temeljite izobrazbe) i ozbiljnosti.

Ubijeđen sam da bi i Sveto i Svetlana, u po dana, u po noći, bili kadri da vam izdeklamuju sve definicije koje se tiču prostornog planiranja i prostornih planova - ali ko još sluša Sveta i Svetlanu - sve uši i oči su uprte u druga Dritana i drugaricu Kumu.

***

Kad već pomenuh Sveta Gavrovoga, dojaviše mi ovi što strogo vode računa da sve što treba dojaviti bude dojavljeno kome treba - da su gospođa Perović, dekanesa AF UCG, i Sveto Gavrov, lice u akademskom zvanju, odnosno redovni profesor UCG u penziji - potpisali Ugovor kojim se S. G. angažuje za izvođenje nastave na AF UCG na (čak) pet predmeta - Osnovi urbanističkog projektovanja I, Arhitektonsko projektovanje 2, Urbanističko planiranje, Urbanističko planiranje 1 (program 2016. god.) i Urbanističko planiranje 1 (program 2016. god.) - sic - i to na godinu dana - od 26. septembra prošle godine do kraja školske 2022/2023 godine.

Čestitam druže Sveto! Znači i poslije Sveta Gavrovoga - Sveto Gavrov!

***

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, ako vam opet nešto nije (kristalno jasno) - ili ako sam, ne daj bože, pogriješio negdje - molim vas da mi opet skrenete pažnju na to u komentarima - i budite, molim vas, što konkretniji, kako bih vam u narednom broju pružio dodatna objašnjenja i što konkretnije odgovore.

Bonus video: