Ana Aleksić i Bojana Popović nagrađene i izlažu u Skoplju

Crnogorske umjetnice predstaviće se na izložbi pobjednika Bijenala crteža u organizaciji galerije “Osten”. Otvaranje izložbe i dodjela nagrada biće održani 22. februara u Nacionalnoj galeriji Sjeverne Makedonije Ćifte Hamam

3876 pregleda 0 komentar(a)
Aleksić, Foto: Galerija Osten
Aleksić, Foto: Galerija Osten

Nakon prošlogodišnje desetodnevne rezidencije i izložbe crnogorskih umjetnika u “Osten” galeriji u Skoplju, crnogorske umjetnice Ana Aleksić i Bojana Popović predstaviće se na izložbi nagrađenih radova i autora Bijenala crteža koji je ta galerija organizovala. Izložba nagrađenih umjetnika i dodjela priznanja biće upriličeni 22. februara u Nacionalnoj galeriji Sjeverne Makedonije Ćifte Hamam u Skoplju, u 19 časova.

”U januaru prošle godine umjetnica Romana Pehar je po pozivu ‘Osten’ galerije iz Skoplja organizovala rezidenciju za nas šestoro umjetnika/ca. Bojana Popović, Jovana Pestorić, Milena Vukoslavović, Srđa Dragović i Radovan Vukasović, pored mene bili su dio rezidencije. U okviru rezidencije smo radili crteže. Ja sam radila u tehnici olovke u boji na papiru, a u pitanju je diptih koji pokazuje nekoliko isprepletanih (i izmijenjenih u procesu) motiva Skoplja”, kaže Aleksić za “Vijesti”.

Iako se izražava kroz različite medije i tehnike, u osnovi njenog rada, skoro pa uvijek su linija i crtež. Takođe, uočljivo je i da se kreće ka arhitekturi, projektovanju, slikarstvu i bojama, ali i ka instalacijama (u prostoru). Govoreći za “Vijesti” ona potvrđuje da, iako je završila osnovne i magistarske studije slikarstva, dugo se bavila crtežom i crtačka tehnika joj je možda i najbliža, a i dalje je usavršava.

Diptih Ane Aleksić
Diptih Ane Aleksićfoto: Privatna arhiva

”Vjerovatno mi je od svega ipak crtež najbliži, dok slikarstvo najbolje poznajem... No, to mi i ne znači previše, jer prosto nijesam ograničena tehnikom ili materijalom kada razmišljam o novom radu. Postoji maglovita vizija na samom početku kako bi novi rad trebalo da izgleda, ali on svoju formu dobija u toku procesa, koji je gotovo potpuno određen slučajnostima i greškama koje se dešavaju usput”, kazala je Aleksić.

Istoričarka umjetnosti Jelena Đukanović istakla je ranije da se na crtežima Bojane Popović uočava pojavni svijet koji je apstrahovan i dezintegrisan...

”U sekvencama se javlja skoro pa uobličen, čini nam se da ga prepoznajemo da bi ponovo u sljedećem trenutku nestao, ostavljajući utisak da je sve samo i bilo priviđenje i da ga zapravo nikada i nije bilo. Utisak koji nas obuzima na samom kraju jeste da to što radi, nije predstava stvarnosti već njegova misaona i duhovna projekcija, da apstrahovanje i dezintegracija stvarnosti, predmeta i predmetnog svijeta ima za cilj upravo slobodu, oslobađanje od svega što bi trebalo, moralo, od svega uobičajenog, od svega što je rutinsko, od svega što je navika, oslobađanje od naših očekivanja i pretpostavki. Navodi nas da prihvatimo novo i neočekivano, bez predubjeđenja o onome što bi moralo ili trebalo biti. Svoj imaginarni svijet Bojana nam približava kroz jedan linijski splet koji djeluje kao nered ograničenih perspektiva i nepravilnosti fragmenata koji se sasvim neočekivano u momentima uobličava”, zapisala je Đukanović.

Galerija Osten
foto: Promo

Aleksić podsjeća da je galerija “Osten”, kao organizator svih aktivnosti, osnovana 1945. godine i da se kroz vrijeme mijenjala, imala različite forme i organizovala različite događaje, ali je postala prepoznatljiva po Bijenalu crteža. Takođe, odnedavno organizuju i New Balkan Artistic Generation festival, koji stavlja fokus na mlade balkanske umjetnike, što Aleksić ističe važnim.

Na ceremoniji otvaranja biće dodijeljena i Gran pri nagrada za životno djelo Žozefu Košutu, a postavka će biti otvorena do petog marta.

Bonus video: