Izložba radova Jelene Vladušić i Nađe Stanišić

Galerija F64 počinje sjutra sezonu izložbom fotografija “Pejzaži iz stomaka” i “Polje tišine”

1707 pregleda 0 komentar(a)
Rad Nađe Stanišić, Foto: Galerija  F64
Rad Nađe Stanišić, Foto: Galerija F64

Fotografska galerija F64 počeće sezonu izložbom fotografija “Pejzaži iz stomaka” Jelene Vladušić i “Polje tišine” Nađe Stanišić sjutra u 19 časova.

Umjetnički savjet galerije, koji za ovu godinu čine: Vesna Danilović, dugogodisnja urednica programa i izdanja fotografske galerije Artget Kulturnog centra Beograda, Aleksandar Kelić, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Lazar Pejović, prof.mr na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Miloš Marjanović, istoričar umjetnosti i fotograf Dejan Kalezić, smatrao da je najbolje da njihove koncepte predstave zajedno.

Jelena Vladušić rođena 1984. u Novom Sadu, gdje je završila osnovne i master studije fotografije na Akademiji umetnosti. Doktorske studije završila je 2017. na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, studijska oblast - višemedijska umjetnost. Izlagački je aktivna od 2005. i svoje radove je predstavila na pet samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Među priznanjima koje je dobila je i nagrada na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM 2009). Od 2010. zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka gdje učestvuje u realizaciji nastave na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn. Ona koristi fotografiju kao svoje glavno sredstvo istraživanja različitih psiholoških, socijalnih i političkih prostora.

Rad Jelene Vladušić
Rad Jelene Vladušićfoto: Galerija f64

Nađa Stanišić rođena je 1999. godine u Nikšiću. Godine 2021. nagrađena je diplomom “Vladeta Lukić” katedre Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti za postignute izuzetne umjetničke rezultate. Prvi put izlaže 2022. godine u okviru FIST17 izložbe u Beogradu, u Ostavinskoj galeriji. Pored fotografije, bavi se i filmskom slikom. Snimila je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su imali festivalska prikazivanja širom svijeta.

Ovo je prva od sedam izložbi po osnovu Konkursa za izlaganje u 2023. koje ćemo ove godine imati prilike da vidimo, a pored njih planirane su još dvije izložbe po pozivu veoma poznatih autora o čijim imenima će Galerija F64 tek obavijestiti javnost.

Ove godine će nam se, kako je saopšteno iz Galerije F64, predstaviti autori iz Francuske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Bonus video: