Fenomen slike u književnosti

Tribina “Imaginarijum”, čija je urednica i autorka istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović, počinje sjutra

5419 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nova tribina JU “Zahumlje” pod nazivom “Imaginarijum” kreće sjutra.

Urednica i autorka tribine je istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović. Tema prve sesije je “Slika i književnost”, a gosti će biti prof. emeritus Sava Damjanov i dr Marijana Terić.

”Projekat će obuhvatiti niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrijednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno-umjetničke scene”, objasnila je autorka projekta.

Sava Damajnov je srpski književnik, istoričar književnosti i profesor emeritus na Univerzitetu u Novom Sadu. Pisao je prozu, književno-kritičke i književno-istorijske radove. Njegova naučna istraživanja usmjerena su, prije svega, ka fantastičkoj književnosti, erotskim i jezičko-eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu i komparativistici. Pored brojnih tekstova u periodici, objavio je znatan broj knjiga. Predavao je na katedri za slavistiku Univerziteta u Tibingenu (Njemačka); a držao je predavanja i na Univerzitetima u Regensburgu, Frajburgu, Berlinu, Haleu, Triru, Getingenu, Bonu, Torinu, Veneciji, Krakovu, Vroclavu, Varšavi, Gdanjsku, Lođu, Opolu, Sosnovjecu, Velikom Trnovu, Ljubljani, Zagrebu, Cetinju, Skoplju, Budimpešti, Kijevu i Lavovu. U okviru doktorskih studija angažovan je kao mentor na domaćim i stranim univerzitetima u Beogradu, Nišu, Nikšiću, Ljubljani, Zagrebu, Lisabonu, Veneciji, Krakovu, Segedinu, Melburnu. Učesnik je mnogih međunarodnih književnih i naučnih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Njegovi tekstovi prevođeni su na engleski, francuski, njemački, ruski, poljski, češki, mađarski, slovački, rusinski, ukrajinski, bugarski, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u antologijama savremene srpske proze.

Marijana Terić je doktor društveno-humanističkih nauka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prvi doktor iz oblasti fantastičke književnosti u Crnoj Gori. Objavila je tri naučne monografije, “Unutrašnja strana vremena”, “Književne opservacije” i “Putevima beskraja - Recepcija jugoslovenske fantastičke proze), priređivač je izdanja “Fantastica Montenegrina - Izbor crnogorske fantastičke priče druge polovine 20. vijeka” i osnivač i glavni urednik prvog časopisa za fantastiku u književnosti i umjetnosti u Crnoj Gori pod nazivom “Athanatik”.

Učesnik je međunarodnih konferencija u Zadru, Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Lavovu, Gdanjsku, Katovicama, Vroclavu, kao i drugim naučnim skupovima u zemlji. Objavljuje radove za više stručnih i naučnih časopisa za kulturu i književnost. Član je redakcije časopisa poljske zajednice u Crnoj Gori pod nazivom “GLOS”. Oblasti njenog interesovanja su književna fantastika, postmodernizam i komparatistika.

Bonus video: