Italija kakvu još nijeste upoznali

Izložba fotografija rano preminulog arhitekte Nemanje Bogdanovića biće otvorena večeras, u 19 časova, u foajeu Nikšićkog pozorišta

4706 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba fotografija "Italija kakvu još nijeste upoznali", arhitekte Nemanje Bogdanovića biće otvorena večeras, u 19 časova, u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Italija
foto: Promo

Izložbu organizuju Italijanski institut za kulturu u Beogradu i JU Muzeji i galerije Nikšić, u saradnji sa Opštinom Nikšić, a u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Italija
foto: Promo

Bogdanović je rođen 1987. godine u Aranđelovcu, a iznenada je preminuo 2021. U Beogradu je završio Arhitektonski fakultet, a govorio je njemački, francuski, italijanski i engleski jezik.

„Zanimao se i za umjetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi na prvoj godini studija, 2006. Godine, kada je dobio zadatak iz oblasti urbanizma da napravi prvu kolekciju fotografija u cilju ispitivanja gradskog prostora. Od tada, pa do kraja njegovog kratkog života, nastalo je desetine hiljada putopisnih fotografija koje pričaju o nezaboravnim trenucima iz njegovog života otkrivajući novu refleksiju predjela i mještanima i posmatračima“, stoji u katalogu.

Italija
foto: Promo

Proputovao je Evropu, a tokom desetak godina putovanja Italijom obišao je 18 regija, više stotina mjesta, pri čemu je prešao oko 30 hiljada kilometara.

Italija
foto: Promo

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu organizovao je prvu samostalnu izložbu „Italija kakvu još nijeste upoznali“ u Kladovu. Ostale izložbe su organizovane posthumno u Aranđelovcu, Topoli, Rudniku, Požarevcu, Čajetini, Subotici, Gornjem Milanovcu, Novoj Varoši, Priboju, Lazarevcu i Beogradu.

Izložba u Nikšiću biće otvorena do 6. marta.

Bonus video: