Teatarski čas fizike o Nikoli Tesli

Nikšićko pozorište za 21. mart priprema premijeru predstave za djecu “Bajka o elektricitetu”

2161 pregleda 2 komentar(a)
Ansambl predstave “Bajka o elektricitetu”, Foto: Svetlana Mandić
Ansambl predstave “Bajka o elektricitetu”, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićko pozorište počelo je da priprema predstavu za djecu “Bajka o elektricitetu” autorke Milene Bogavac, a premijera je zakazana za 21. mart.

Riječ je o brehtovskoj komediji edukativnog karaktera, inspirisanoj životom Nikole Tesle, a “čas iz fizike” održaće profesor Sijalica.

Urednica časopisa “Pozorište”, koja je bila moderatorka konferencije za novinare, Slava Marojević istakla je da je mart u znaku obilježavanja važnih datuma - Svjetskog dana pozorišta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i Svjetskog dana lutkarstva. Podsjetila je da je autorka predstave “Bajka o elektricitetu” Milena Bogavac, poznata spisateljica, dramaturškinja i pozorišna rediteljka iz Srbije, ovjenčana brojnim nagradama, između ostalog i Sterijinom nagradom za tekst “Jami distrikt” po kome je Centar za kulturu Tivat u koprodukciji uradio predstavu koja je premijerno izvedena 2017. godine, kao i da je riječ o najnagrađivanijoj predstavi u dramskoj produkciji u Crnoj Gori.

Reditelj predstave Milo Vučinić istakao je da je tekst nastao 2006. godine, kada je obilježeno 150 godina od Teslinog rođenja.

”Zanimljivo je to spajanje komedije i tumačenje lika grandioznog karaktera. Tesla je, kako zbog svog karaktera, tako i zbog biografije, uvijek zanimljiv za dramaturšku obradu. Ovdje je riječ o slici jednog unutrašnjeg bića koje se temelji na njegovog karakteru, ključnoj bazi na koju se nakalemila ta genijalnost”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, potrudili su se da ispoštuju tekst tako ozbiljne i etablirane dramske spisateljice, kakva je Milena Bogavac, ali su i uzeli slobodu da istražuju. U predstavi je zastupljen i ezopovski motiv, jer su životinje odigrale veliku ulogu u procesu individualizacije Nikole Tesle.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić kazao je da se za predstavu za djecu sve poklopilo - pravi ljudi, pravi momenat, ali i zanimljiva tema koja se bavi “istorijski grandioznim likom” kroz tipično književni tekst. Drago mu je, kako je rekao, što i ovu predstavu, kao i u prethodne koje je Nikšićko pozorište uradilo u protekle dvije godine, nosi uglavnom domaća ekipa, a pokazalo se da ta nikšićka snaga daje dobar rezultat.

Uloge u predstavi, u kojoj su scenografija i kostimi povjereni Vesni Sušić, igraju Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić, dok je producentica Milica Burić. Burić je pohvalila kulturnu politiku pozorišta i istakla da računaju na to da će sa predstavom, s obzirom da je univerzalna priča u pitanju, nastupati na dječjim festivalima, a da joj je drago što pored informativnog i edukativnog karaktera, “Bajka o elektricitetu” pruža i kompletan estetski doživljaj.

Nikola Vasiljević, koji u predstavi igra odraslog Nikolu Teslu, njegovog oca, ali i Gnusana Gusana, kazao je da su počeci rada na novoj predstavi uvijek skok u nepoznato, ali da su na dobrom putu da urade dobru i zanimljivu predstavu.

”Uspostavili smo dobar princip igre i mislim da ćemo uraditi predstavu koja će djeci biti zanimljiva, jer ako nema zanimljivosti ko će to da gleda”, kazao je Vasiljević.

Mladog Nikolu Teslu igra Matija Memedović koji je istakao da prvi put radi predstavu za djecu i da je srećan što će imati i to iskustvo. Kako je rekao, imaju iskren pristup prema predstavi jer su svjesni i dodatne odgovornosti, a to je da djecu ne možete prevariti.

”Poruka ove predstave bi bila da ne treba spriječiti djecu da sanjaju, već da djeca treba da vjeruju u snove, jer samo ih tako mogu i ostvariti”, poručio je Memedović.

Kristijan Blečić, koji tumači lik profesora Sijalicu, nije krio zadovoljstvo što će imati priliku da igra “ludog profesora” jer se, kako je kazao, sa takvim likom do sada nije susreo. Drago mu je što predstava nije samo edukativna, nego i zabavna. Maja Stojanović igra Šarlotu, koja je ključna za osnivanje muzeja Nikole Tesle, ali i jednu mačku. Probe su krenule, kako je rekla, dobro i zabavno, a predstava je rađena po principu koncepta sna.

Muzika je povjerena mladoj Sari Mićanović koja je kazala da prvi put radi muziku za neki vizuelni medij, da rad na predstavi za djecu nosi i izazov, ali i zanimljivost, kao i da je uvjerena da će predstava biti zanimljiva i odraslima.

Bonus video: