Jubilej u CNP-u: Premijerno izvedena predstava "Ujka Vanja"

“U Čehovu je za glumca najbitnija motivacija, i upravo smo dosta vremena posvetili tome na probama", kazao je reditelj Mirko Radonjić

4633 pregleda 3 komentar(a)
Sa premijere, Foto: Mediabiro
Sa premijere, Foto: Mediabiro

Prva premijera u jubilarnoj godini, Čehovljev “Ujka Vanja”, u režiji Mirka Radonjića izvedena je sinoć pred podgoričkom publikom na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), koje ove godine slavi 70 godina postojanja.

Ranije na presu najavljeno je da je riječ o predstavi sa vrlo specifičnom vrstom estetike i novih pozorišnih izraza, ali i svojevrsnih istraživanja prisutnih u procesu i predstavi “Ujka Vanja”, te da ona predstavlja iskorak u odnosu na ono što čini repertoar jednog narodnog pozorišta.

U procesu stvaranja predstava stalno smo razmišljali o reakcijama publike, kazao je nakon premijere reditelj Mirko Radonjić.

“U Čehovu je za glumca najbitnija motivacija, i upravo smo dosta vremena posvetili tome na probama. Umjesto da se bavimo karakterima, osjećanjima, likovima, fokusirali smo se na određene situacije i važnost njihovih uticaja na današnjicu”, poručio je on, kako prenosi Mediabiro.

Za Radonjića Čehovljeve teme su vječne, shodno tome ističe da je za njega režija pitanje elementarnog koncepta.

“Nikada nismo imali namjeru da 'popravljamo' Čehova, ne možemo nanijeti nikakvu štetu tom materijalu, uradili smo to na jedan drugačiji način, i stojimo iza ovog projekta iskreno, baš onako kako je Čehov stajao iskreno iza svojih dijela”, poručio je reditelje predstave “Ujka Vanja”.

Ujka Vanja
foto: Mediabiro

Glumica Jelica Vukčević, koja u predstavi tumači lik Jelene Andrejevne, kazala je da ovo za nju nije prva saradnja sa Radonjićem, te da su joj i same ideje reditelja kao i njegov princip rada već poznate.

“Imala sam beskrajno povjerenje u njega kao reditelja. Cijeli tim je radio kao jedna velika mašinerija. Uvijek je najbitnije da se u procesu rada prepustiš, i vjeruješ kolegama. Negdje smo i znali da će rezultat biti krajnja pozitivna reakcija publike”, rekla je ona.

Uloge u predstavi povjerene su: Aleksandru Gavraniću, Jelici Vukčević, Anji Misović (studentkinji II godine glume u klasi red. prof. Branislava Mićunovića na Fakultetu dramskih umjetnosti), Tihani Ćulafić, Pavlu Preleviću, Ivanu Bezmareviću, Iliji Gajeviću i Jeleni Laban.

Predstava će biti izvedena i u ponedjeljak 6. marta sa početkom u 20 sati.

Bonus video: