Izložba nakon „Art terapije”

Umjetnička djela pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja ZU Dobrota, zvanog “Sedmica” po kome je postavka i naslovljena, biće otvorena sjutra u Petrovcu

1453 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od radova nastalih tokom projekta, Foto: Balša Gobović
Jedan od radova nastalih tokom projekta, Foto: Balša Gobović

Izložba “Sedmica”, u organizaciji Fakulteta vizuelnih umjetnosti (FVU) Univerziteta “Mediteran” i JU Muzeji i galerije Budve, biće otvorena sjutra u galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu u 19 časova, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Postavka je jedan od rezultata projekta “Art terapija” koji je FVU realizovao u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju u Dobroti, pri čemu su razvijali jedinstveni program ekspresivne psihoterapije. U okviru izložbe biće prikazano 30 radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, zvanog “Sedmica” po kome je izložba i naslovljena, a otvoriće je dekanica Fakulteta vizuelnih umjetnosti prof. Marija Džoganović.

”Projekat ‘Art terapija’ se tokom 2021-2022. godine sprovodio u prostorijama Zdravstvene ustanove Dobrota, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima. Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristi se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima. Projekat se zasnivao prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i sa osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanju ove vrste pomoći”, ističe se u saopštenju.

Izložba Sedmica
foto: Promo

Pored obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata, projekat je imao za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika, kao i same bolnice u Dobroti, jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori, dodaju oni.

”Takođe, projekat koji je osmislila i razvila grupa profesora, studenata, umjetnika FVU, a koji je podrazumijevao višemjesečni boravak umjetnika u psihijatrijskoj bolnici i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, imao je za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa sa spoljašnjim svijetom”, objašnjeno je u saopštenju.

Bonus video: