Brajan Ino dobitnik Zlatnog lava za životno djelo

Britanski muzičar, kojem su danas 74 godine, proslavio se sedamdesetih godina, a sebe je, uprkos ogromnim dostignućima na polju muzike, oduvijek nazivao „nemuzičarem“

3654 pregleda 0 komentar(a)
Brajan Ino, Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA
Brajan Ino, Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Slavni britanski muzički i vizuelni umjetnik Brajan Ino laureat je Zlatnog lava za životno djelo Venecijanskog bijenala, saopštili su organizatori čuvene manifestacije.

Veliki muzičar, producent, likovni i vizuelni umjetnik, koji je tokom plodne karijere radio sa sastavom "Talking Heads", Dejvidom Bouvijem, ili bendovima "Roxy Music" i U2, biće ovjenčan Zlatnim lavom za životno djelo na jesen, saopštili su organizatori Venecijanskog bijenala.

Britanski muzičar Brajan Ino, kojem su danas 74 godine, proslavio se sedamdesetih godina, a sebe je, uprkos ogromnim dostignućima na polju muzike, oduvijek nazivao „nemuzičarem“.

Odjeljenje za muziku Venecijanskog bijenala odlučilo je da nagradi Brajana Ina zbog, kako su naveli, „neprestanog traganja za kvalitetom, ljepotom i širinom digitalnih zvukova, ali i stvaranja akustičnog prostora kao sastavnog instrumenta muzike“.

Nagrada za životno djelo biće uručena umjetniku 22. oktobra u okviru Muzičkog bijenala u Veneciji, prenijela je agencija Rojters.

Brajan Ino
foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Brajan Piter Džordž Sent Džon le Baptist de la Sale Ino, kako glasi puno umjetnikovo ime, engleski je muzičar, kompozitor, producent, pjevač, pisac i likovni umjetnik. Poznat je po svom pionirskom radu u rok, pop, ambijentalnoj i elektronskoj muzici. Smatra se za jednu od najuticajnijih i najinovativnijih figura u popularnoj muzici i ocem ambijentalne muzike.

Rođen u Safoku maja 1948. godine, Ino je studirao slikarstvo i eksperimentalnu muziku. Već početkom sedme decenije 20. vijeka pridružio se Brajanu Feriju u stvaranju grupe "Roxy Music", počevši da svira kao klavijaturista. Ali, nakon samo dve godine napušta bend kako bi se posvetio solo karijeri i ambijentalnoj muzici. U drugoj polovini sedamdesetih objavio je albume „Another Green World“, „Discreet Music“ i „Music for Airports“, koji su postavili nove standarde u ambijentalnoj i eksperimentalnoj muzici.

Pored solo karijere, nikada nije odustajao od saradnje s drugim muzičarima, a naročito mu je jedan bio omiljen Dejvid Bouvi. S obzirom na to da je tokom sedamdesetih poče da radi i kao producent, stajao je iza čuvene Bouvijeve „Berlinske trilogije“, odnosno albuma „Low“, „Heroes“ i „Lodger“.

Upečatljiv je i njegov doprinos albumima frontmena "Talking Heads" Dejvida Birna, a kasnije i onih koji su potpisali Lori Anderson, Grejs Džons, U2, Koldplej…

Prije tri godine uvršćen je u Dvoranu slavnih rokenrola kao član "Roxy Music", a dobio je i nagradu Fondacije Stiven Hoking.

Bonus video: