Kombinacija za poseban doživljaj

Duo makedonskih umjetnika, fagotista Georgi Kalajdžieva i pijanistkinja Marija Nikolovska, održaće sjutra koncert u MCCG

2454 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ciklus kamerne muzike u Muzičkom centru Crne Gore (MCCG) biće nastavljen sjutra koncertom mladih umjetnika iz Makedonije - fagotiste Georgi Kalajdžieva i pijanistkinje Marije Nikolovske. Njihov nastup biće upriličen u 20 časova u Kamernoj sali MCCG.

I dok je Kalajdžiev član Crnogorskog simfonijskog orkestra već nekoliko godina, Mariji će ovo biti prvi put da nastupa pred podgoričkom publikom.

Na repertoaru će se naći djela Sergeja Prokofjeva - odabrani stavovi iz svite “Romeo i Julija”, Varijacije za fagot i klavir - Konradina Krojcera, Tango - Ivana Petrovskog i Imprompti op. 90 broj 2 Franca Šuberta.

”Za mene je ovo veoma zahtjevan program i to po više osnova. Naime, trebalo mi je dosta vremena da ga spremim s obzirom na to da sva djela koja ćemo svirati te večeri nijesu originalno napisana za klavir i fagot, već tu ima i onih koji su izvorno komponovani za orkestar pa je rađena transkripcija. Bilo je malo zahtjevnije uskladiti pijano i fagot, a da zvuče perfektno”, ispričala je “Vijestima” Nikolovska.

Ona i Georgi znaju se još sa Muzičke akademije u Skoplju, no ovo će im biti prvi zajednički nastup na velikoj bini.

Nada se da će program, iako većina kompozicija nije čest izbor na koncertima kamernih sastava, držati pažnju publike koja bude prisutna.

Tokom svoje karijere imala je priliku da svira i u kamernim, ali i sa velikim orkestrima.

”Potpuno je različito iskustvo. Kad svirate u nekom malom sastavu čuje se svaki ton i mnogo je veća odgovornost. Takođe kad su mali sastavi u pitanju, morate da dišete kao jedno. Sa ljudima sa kojima svirate u kamernom sastavu morate biti bliski, morate im vjerovati. Dok, sviranje sa orkestrom je drugačije. Volim tu kombinaciju jer uz orkestar klavir dobija moćan zvuk, ima više nijansi boja”, smatra sagovornica “Vijesti” te otrkiva koja je po njenom ukusu instrument savršen za kombinovanje sa klavirom.

”Lično najviše volim zvuk klavira i čela, no ja najčešće pratim flautiste i pjevače. Ova kombinacija sa fagotom je bila posebno iskustvo. Teško je korepetirati fagotu. Dosta je glasan i dok nijesmo pronašli balans ili se klavir nije čuo ili sam pokrivala njegov zvuk. No, ipak zvučaće to sjutra veče savršeno”, obećala je Nikolovska.

Bonus video: