Vrlina odlučnosti da se slijede sopstveni snovi

Premijera predstave “Bajka o elektricitetu”, po tekstu Milene Bogavac, u režiji i adaptaciji Mila Vučinića, biće izvedena sjutra u Nikšićkom pozorištu

6231 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Scena iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište

U susret 20. martu, svjetskom Danu pozorišta za djecu i mlade, anasambl Nikšićkog pozorišta će sjutra veče u 18 časova premijerno izvesti predstavu “Bajka o elektricitetu”, koju je po tekstu Milene Bogavac, režirao i adaptirao Milo Vučinić.

U predstavi igraju Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić. Za scenografiju i kostime bila je zadužena Vesna Sušić, za muziku Sara Mićunović i Luka Jovanović, dok je producentkinja Milica Burić.

”Tekst Minje Bogavac polazišno koristimo da biografske činjenice života slavnog naučnika, ali i fikciju i žanrovsku, ‘slepstik’ razigranost teksta upregnemo u službu stava koji nam je u temi predstave, a tiče se crte Teslinog karaktera, tako zajedničke svim velikim karijerama, svim sudbinama obilježenim odlučnošću i jasnom vizijom sopstvene svrhe. Taj stav je u sprezi sa onom, čuvenom, starogrčkom maksimom, da je ‘karakter čovjeku sudbina’. E, pa tamo gdje ima karaktera, u suštinskoj mjeri njegovog kvaliteta, a to je vrlina odlučnosti i riješenosti da se slijede sopstveni snovi, tamo nema sudbine. Barem ne sudbine, u smislu ogoljenosti i nemoći pred silom tuđih odluka”, zapisao je reditelj, Milo Vučinić.

Bajka o elektricitetu
foto: Promo

Predstavom i njenom formom, istakao je on, brane čast pozorišta i njegovu prirodnu upućenost na istraživanje suštinski važnih tema u životu, a njih je, iznenađujuće malo.

”Njenim sadržajem, sa druge strane, pokušavamo odbraniti najsvetiju građu od koje se pravi čovjek a to je, naravno, dijete i njegova znatiželja. Djetinjstvo Nikole Tesle, i njegova rana riješenost da svoju radoznalost stavi u službu istraživanja jedne prirodne pojave, kao i njegov sukob sa okolinom i porodicom povodom svoje odluke, vidimo kao čudo samo po sebi, ravno genijalnosti, čija neuhvatljiva priroda, samo kroz neosporan ‘talenat istrajnosti’ postaje stvarna i produktivna”, poručio je Vučinić.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od sedam godina, ali i odraslima.

Bonus video: