Predstave CNP-a na festivalima u Srbiji

Komad “Bladi mun” biće izveden na 49. “Danima komedije” u Jagodini, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru festivala “Naši dani”. Pored ove, nacionalni teatar predstaviće se i ostvarenjima “Šćeri moja” i “Pokojnik”

5129 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz predstave "Pokojnik", Foto: dusko.miljanic@gmail.com+3826767
Detalj iz predstave "Pokojnik", Foto: dusko.miljanic@gmail.com+3826767

Predstave Crnogorskog narodnog pozorišta “Bladi Mun”, “Pokojnik” i “Šćeri moja” biće izvedene u sklopu dva pozorišna festivala u Srbiji. U pitanju su komadi za koje se uvijek traži karta više.

Saradnja i razmjena uspješnih produkcija pozorišta u zemlji i regionu, prezentovana kroz mini festival “Naši dani”, dovodi prvi put u Beogradsko dramsko pozorište Crnogorsko narodno pozorište sa predstavama sa pomenutim komadima, a ansambl “Bladi Muna” će se nekoliko dana ranije predstaviti i publici u Jagodini na festivalu “Dani komedije”.

Nakon fantastičnih reakcija publike u Podgorici, Budvi, Pljevljima, Cetinju, Novom Sadu i Sarajevu, predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “Bladi Mun”, po tekstu i u režiji Ane Đorđević takmičiće se na 49. “Danima komedije” u Jagodini. Pored CNP-a, na festivalu koji traje od 20. do 27. marta učestvuju i: Pozorište “Boško Buha”, Atelje 212, Narodno pozorište Sombor u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad, Narodno pozorište u Beogradu u koprodukciji sa Beo Artom i Centrom za kulturu Tivat, Narodno pozorište Niš i Regionalno pozorište Novi Pazar. Predstava “Bladi mun” čiji je dramaturg Stefan Bošković je i drama i komedija, univerzalna priča o skrivanju i otkrivanju. U predstavi igraju: Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Kristina Stevović Obradović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Maša Božović, Stevan Vuković i Branka Otašević.

Predstava”Bladi Mun” biće izvedena 26. marta, a nakon “Dana komedije” ansambl predstave će istu igrati i 31. marta u Beogradskom dramskom pozorištu, u sklopu festivala “Naši dani”, zajedno sa još dvije predstave nacionalnog teatra - “Pokojnik” i “Šćeri moja”.

Prve festivalske večeri, u srijedu, 29. marta od 19.30 sati na sceni “Olivera i Rade Marković” teatarske kuće na Crvenom krstu biće izvedena predstava “Pokojnik” po djelu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina. Slavni Nušić se u “Pokojniku” predstavlja kao neumoljivi satiričar koji u ovom slučaju više ne upućuje blage podsmijehe društvu i pojedincu dovodeći ih u neodoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva, ali i bezakonje i korupciju na kojima počiva čitav društveni poredak. Slučaj Pavla Marića u “Pokojniku” otkriva gorku istinu o savremenim pojavama i nemoći poštenih ljudi da se odbrane pred pohlepnom najezdom.

U predstavi “Pokojnik” koja je rađena u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Sljedeće festivalske večeri u istom scenskom prostoru i terminu na repertoaru BDP-a je višestruko nagrađivana predstava “Šćeri moja” Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić. Iako su junaci drame “Šćeri moja” istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama “Šćeri moja” Maje Todorović nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst, a premijerno je izvedena 17. maja 2016. godine. Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Bonus video: