„Imaginarijum” sa Goranom Bulajićem

Tema druge sesije autorskog projekta Kristine Radović je "Slika i pozorište", a razgovor će biti održan sjutra u nikšićkom "Zahumlju"

3190 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Gost druge sesije “Imaginarijuma” je dramaturg i reditelj Goran Bulajić, a tema je “Slika i pozorište”. Razgovor sa Bulajićem sjutra, u 19 časova u sali “Zahumlja” u Nikšiću, vodiće autorka projekta, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović.

Bulajić je diplomirao na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Režirao je više od 70 predstava u pozorištima širom Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Na televiziji Crne Gore režirao je TV drame "Krstitelj", "Viljuška se drži u lijevu ruku", "Tri priče", "Kod advokata", "Oče, laku noć", dokumentarno-igranu seriju "Glasonoše", TV film "Ad honorem" i seriju "Poetski teatar CNP".

Autor je dramskog teksta "Presuda" i koautor drame "Pomiluj me, grešnog gospode", kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije i scenarija kojim su obilježavani istorijski događaji.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, odgovorni urednik Umjetničkog programa Televizije Crne Gore, direktor Dječjeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG, predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, umjetnički direktor Međunarodnog festival glumca u Nikšiću. Od 1999. godine profesionalno je angažovan kao dramaturg u CNP-u. Dobitnik je više strukovnih i društvenih priznanja.

Projekat "Imaginarijum" obuhvatiće niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti.

"Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima", navela je autorka projekta.

U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno-umjetničke scene.

Bonus video: