Inspirativni život Olgivane Lojd Rajt

Povodom Mjeseca istorije žena, Američki ugao u Podgorici danas organizuje predavanje o unuci Marka Miljanova, u KIC-u “Budo Tomović” u 19 časova

982 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Američki ugao
Foto: Američki ugao

Predavanje o unuci Marka Miljanova, Olgi (Ivanovoj) Lazović, u organizaciji Američkog ugla povodom Mjeseca istorije žena, biće održano danas u Podgorici, u multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova.

Na predavanju nazvanom “Inspirativni život Olgivane Lojd Rajt: Između borbe i harmonije”, govoriće prodekanica za međunarodnu saradnju i van. prof. dr Slavica Stamatović Vučković, a na početku predavanja ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

”Hrabra i neobična žena koja se već od svoje devete godine našla daleko od rodne Crne Gore, u potrazi za najdubljim slojevima ljudskog bića u Institutu za harmonični razvoj čovjeka duhovnog učitelja i mistika G.I. Gurđijeva, prešla je dug put, preko Rusije, Turske, Francuske, prije nego je 1924. godine u Čikagu upoznala čuvenog američkog arhitektu Frenka Lojd Rajta, sa kojim će kao Mrs. Wright (gospođa Rajt) osnovati ‘Taliesin Fellowship’ (1932) i fondaciju ‘Frank Loyd Wright’ (1940) i tako zaplesati svoj “kosmički ples” sa arhitekturom”, ističe se u saopštenju povodom događaja.

Olga Ivanova rođena je u Crnoj Gori 27. decembra 1898. godine iz braka Ivana Lazovića i Milice Miljanove, jedne od tri kćerke Marka Miljanova, a umrla je prvog marta 1985. godine. U nekrologu koji je objavio “Njujork tajms” nazvana je suprugom i saradnicom Frenka Lojda Rajta i matrijarhalnom vladaricom Talijesina, a objavljen je i citar njenog muža: “Sama činjenica da sam u društvu s njom razgaljuje mi srce i jača mi duh, i kada stvari krenu loše i kada idu dobro”...

O njenom interesantnom životu svi zainteresovani mogu čuti više na večerašnjem predavanju. Iz Američkog ugla ističu da je neophodno da se svi koji žele da prisustvuju predavanju, registruju putem dokumenta koji je dostupan na njihovim društvenim mrežama, a dodatne informacije dostupne su putem telefona (020)667065.

Bonus video: